fbpx

Творчі вигнанці: 11 прикарпатських художників, яких намагалися виключити зі Спілки, відкрили виставку

Суспільство 18:13, 26.11, 2018

У виставковій залі Івано-Франківської обласної організації Національної спілки художників України розгорнута виставка "11" (одинадцять).

11 художників було представлено на виключення з організації головою Івано-Франківської обласної організації НСХУ Миколою Якимечком. Його вони вважають сумнівно леґітимним головою. 

Читайте"Лева кусають гниди": голова прикарпатської Спілки художників Микола Якимечко перешкоджає чесним виборам в організації

"Його вказівний перст вказав на вихідні двері зі спілки деяким членам організації у зв’язку з нетолеруванням його дій і методів керівництва. Хоча до Спілки художників сам він нікого не приймав, але одноосібно вирішив виключити окремих осіб і сам поклав на себе контроль за виконанням свого ж рішення", – окреслили ситуацію художники. 

Читайте також: "Потурати безчинствам Якимечка чи врятувати Спілку?": у Франківську ініціативна група митців намагається навести лад в осередку НСХУ

Цей факт згуртував митців і спричинився до їх спільної виставки.

"Вирішили виставитися, щоби по-іншому подивитися на особистості художників, на їхні нові твори", – каже один з кураторів виставки Володимир Повшик.

"Дуже атмосферна експозиція, – додала художниця Світлана Повшик. – Ми склали її в такій атмосфері, про яку можна тільки мріяти в своїй Спілці. В атмосфері взаєморозуміння і конструктивної критики".

На виставці представлені роботи 12 художників – "відторгнених вигнанців", як себе називають митці.

Учасники виставки: 

Бейлах Оксана – доцент, кандидат мистецтвознавства, лавреат премії ім. Ярослава Лукавецького. Текстиль у авторській техніці.

Гладкий Богдан – старший викладач, лавреат премії ім. Ярослава Лукавецького. Скульптура.

Корпанюк Василь – професор, Заслужений діяч мистецтв України. Декоративно-прикладне мистецтво.

Кузів Богдан – лавреат премії ім. Ярослава Лукавецького. Малярство.

Лукань Володимир – доцент, лавреат премії ім. Андрея Шептицького та Володимира Романюка. Малярство на склі.

Повшик Володимир – лавреат премії ім. Ярослава Лукавецького. Малярство.

Повшик Світлана – старший викладач. Графіка. Малярство. Дизайн.

Тимків Богдан – професор, Заслужений діяч мистецтв України. Декоративно-прикладне мистецтво.

Сандюк Володимир – доцент, Заслужений художник України. Малярство.

Шабунін Андрій – Заслужений художник України. Малярство.

Шулепа Ольга – лавреат премії ім. Катерини Білокур. Декоративно-прикладне мистецтво. Графіка.

У виставці також взяв участь відомий художник, лауреат багатьох конкурсів і премій, Богдан Бринський. "Як несправедливо не включений до списку виключених зі НСХУ", – наполягає Бринський.

Володимир Повшик уточнив КУРСу, що подання на виключення Миколи Якимечка було незаконним, відтак всі на цей час залишилися спілчанами. Ситуація "підігріла" не конфлікт, а творчість. 

"Це є нерозуміння статуту і неповага до колег. Але не будемо обговорювати дії голови Спілки. Нас цікавлять творчі питання, бо треба продовжувати малювати. Бо з бунту виростають квіти і сади. Дія викликає протидію, і виставка – це наша протидія, інший бік конфлікту, що спонукав до дій. І дії будуть продовжені. Може появится проект "11 плюс", бо команда виявилася дуже продуктивною", – підсумував Володимир Повшик.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: