fbpx

Івано-франківська фіскальна служба поглиблює партнерські стосунки з бізнесом через відкритий діалог

Економіка 13:22, 29.05, 2015

Зразком такої взаємодії стала зустріч у форматі “круглого столу” за участю представників ДПІ у м. Івано-Франківську, місцевого бізнесу, громадськості та міськвиконкому.

У такий спосіб виробляється стратегія розвитку місцевої економіки та підприємництва загалом. І нині цю бюджетоформуючу сферу важливо синхронізувати з податковими реформами, які проводить ДФС.

Як зазначив у своєму виступі начальник міської ДПІ Любомир Слободян, податкові реформи передбачають покращення обслуговування платників податків шляхом спрощення процедури подання податкової звітності. Відтепер це можна робити в режимі "онлайн". Для оперативного обслуговування платників уже запроваджені програми "автододзвін" та "СМС-оповіщення", в розробці – система "електронний секретар". Відтак, платники податків зможуть самостійно проводити низку операцій, не виходячи з офісу. Ці технічні новинки уже викликали жвавий інтерес серед платників податків.

Він також повідомив, що метою цієї зустрічі є підвищення ефективності організації роботи щодо наповнення бюджету, удосконалення норм чинного податкового законодавства, забезпечення надання інформації щодо виявлених прогалин у чинних законодавчих, інших нормативно-правових актах та пропозицій для ініціювання внесення до них відповідних змін. Відтак, втілення в життя ідеології відкритості, довіри і партнерства у стосунках між платниками податків та податківцями – один із головних напрямків роботи сьогодення. За його словами, податківці прагнуть не просто почути наявні проблеми, а і знайти можливість для їх спільного вирішення.

В діалозі з керівником інспекції представники бізнесу скаржилися на труднощі, які виникають в процесі електронного адміністрування ПДВ, на неефективність адміністрування екологічного податку користувачами офісних опалювальних пристроїв, на збільшення витрат підприємців-спрощенців у зв'язку з запровадженням дороговартісних реєстраторів розрахункових операцій при розрахунках зі споживачами за готівку, говорили про вплив на ріст цін на продукти харчування від запровадження у цьому році імпортного мита на сировину для виробництва таких продуктів тощо.

Під час зустрічі від її учасників також надійшли конструктивні пропозиції. Зокрема, підприємці не проти того, аби держава частково профінансувала витрати на придбання РРО. Надалі цю державну інвестицію можна буде компенсувати виведенням із "тіні" готівки, а відтак і збільшенням бюджетних надходжень. Щодо екологічного податку, учасники "круглого столу" запропонували визначити єдиного податкового агента, який стане проміжною ланкою між фіскальною службою та "дрібними" платниками цього податку.

На завершення "круглого столу" Любомир Слободян запропонував представникам бізнесу та громадянського суспільства провести такі заходи у своїх спільнотах для напрацювання інших конкретних пропозицій.   

Подібні зустрічі покликані створювати нову культуру взаємовідносин рівноправних партнерів. Отримані зауваження та пропозиції матимуть важливе значення для подальшого налагодження партнерських стосунків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: