fbpx

Ізраїльська фірма вимагає 294 млн грн – інакше поверне на Прикарпаття токсичні відходи

Суспільство 16:23, 11.09, 2014

ТОВ «С.І. Груп Консорт Лтд» вимагає виплати 294,3 мільйони гривень, які заборгував департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської облдержадміністрації.

 

Про це повідомляє сайт Наші гроші.

Цей борг утворився за чотирма договорами від серпня-грудня 2013 року про надання послуг зі збирання відходів гексахлорбензолу, розміщених у Домбровському кар’єрі та на полігоні твердих токсичних відходів, які знаходяться на території міста Калуша та сіл Кропивник і Сівка Калуська.

Ізраїльська фірма стверджує, що вивезла морським шляхом до Польщі ці відходи, однак не може розрахуватися з іноземними компаніями за послуги зі знешкодження 8411 тонн гексахлорбензолу, оскільки ОДА не сплатила вказані 294,3 млн грн.

ТОВ «С.І. Груп Консорт Лтд» у своєму листі заявила, що, якщо їй не буде сплачено вказану суму, то найближчим часом може відбутися повернення на територію України понад 8 тисяч тонн небезпечних відходів.

Нардеп Юрій Дерев’янко стверджує, що фірма просто шантажує український уряд, вимагаючи оплату за невиконані нею роботи. Він наголошує, що небезпечні відходи уже мали б бути знешкоджені. Відповідно до договорів, фірма отримала аванс у розмірі 50%. Ці гроші вона мала використати протягом трьох місяців, надавши повний комплекс послуг, у тому числі утилізувати всі відходи. Після цього підписуються акти прийому-передачі наданих послуг і виплачується решта суми.

Зрештою фірма і ОДА підписали ці акти прийому-передачі, відповідно відходи вже мали би бути утилізовані.

Крім того, Дерев’янко звертає увагу на завищені обсяги вивезених відходів. Він нагадує, що у 2010 році ДП «Національний центр поводження з небезпечними відходами» вже зібрав та вивіз з Калуша 8500 тонн гексахлорбензолу. Після цього, за підрахунками Івано-Франківської ОДА, там мало залишитися ще понад 6 тис. тонн небезпечної речовини. Однак, ТОВ «С.І. Груп Консорт Лтд» вивезло понад 10 тис. тонн відходів, 8 тис. тонн з яких тепер погрожує повернути назад.

Дерев’янко пояснює цю різницю тим, що з Калуша разом з небезпечними відходами вивозили землю, каміння, дрова і навіть траву. Дані факти були зафіксовані правоохоронцями у грудні 2013 року під час обшуку вантажу, який фірма вивозила через Іллічівський порт. Корабель з вантажем був затриманий працівниками МВС і прикордонної служби, однак за невідомих обставин його відпустили ще до проведення аналізів проб.

Держава заплатила за утилізацію одного кілограма небезпечних відходів гексахлорбензолу понад 32 тис. грн.

У цьому році було порушене кримінальне провадження за фактом розтрати 440 млн грн, виділених на знешкодження гексахлорбензолу у Калуші.

Протягом 2011-2013 років ТОВ «С.І. Груп Консорт ЛТД» (Ізраїль) виграло тендерів на вивезення і утилізацію токсичних відходів з полігону у Калуському районі на 871,85 млн грн, з них від головного управління регіонального розвитку та будівництва Івано-Франківської ОДА – на 451,93 млн грн.

Відомо, що ТОВ «С.І. Груп Консорт ЛТД» раніше наймало субпідрядником ТОВ «Сі Буд Сістем», яке заснував громадянин Ізраїлю Ілля Марчевський, якого в ЗМІ називали «сірим кардиналом ДП «Національний центр з поводження з небезпечними відходами». За даними Юрія Дерев’янка, фірма «С.І. Буд Систем» взагалі не здійснювала жодної діяльності.

«С.І.Груп Консорт Лтд» отримало монополію на утилізацію небезпечних речовин в Україні в 2011 році, коли міністерство природи очолював Микола Злочевський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: