fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Економіка
  • "Карітас" надасть гранти до 2,5 тисяч євро на самозайнятість та мікропідприємництво для постраждалих від війни

"Карітас" надасть гранти до 2,5 тисяч євро на самозайнятість та мікропідприємництво для постраждалих від війни

Економіка 11:17, 26.04, 2018

Благодійний фонд "Карітас" в Івано-Франківську розпочинає новий проект з самозайнятості та мікропідприємництва "Зміцнення самозабезпечення переміщених осіб та громад, що постраждали від конфлікту в Україні". Учасники АТО, внутрішньо переміщені особи та місцеві мешканці можуть спробувати себе у ролі підприємця.

За словами директора БФ "Карітас Івано-Франківської архієпархії УГКЦ" о. Володимира Чорнія, церква допомагає постраждалим внаслідок війни інтегруватися і самореалізуватися через такий проект.

У рамках проекту заплановані два дводенні тренінги з розвитку самозайнятості та один дводенний тренінг з мікропідприємництва. До кожної з груп відібрали по 30 учасників. Після тренінгів – захист бізнес-плану. За умови успішного його захисту грант на самозайнятість складає до 650 євро, з мікропідприємництва – до 2500 тисяч євро. На грант з самозайнятості мали право подавати заявки особи, що раніше не отримували гранти від МОМ чи інших донорів, а на грант з мікропідприємництва – особи, які мають досвід підприємницької діяльності, активний бізнес та планують його розширювати.

1

"Ми даємо людям можливість самозайнятості або розширення підприємництва. Після того, як учасники отримують ті інструменти, які їм потрібні, ми ще протягом трьох місяців будемо моніторити, як вони використовують їх", – сказав о. Володимир Чорній.

Тренери – представники громадського центру "Ділові ініціативи" Тетяна Кулик та Сергій Васильченко – сьогодні розпочали підготовку учасників.

2

"Тренінг спрямований на те, щоб дати можливість цим людям себе оцінити, оцінити свої можливості, самоствердити себе і знайти у майбутньому певні рішення для себе – чи зайнятися своєю особистою справою, чи знайти робоче місце. Але основне – це самоствердження – те, що людина може сама робити, як вона може це робити і чи володіє вона навичками чи рисами, які можна напрацювати",  розповіла Тетяна Кулик.

Серед учасників тренінгу колишній учасник АТО Григорій Кондратенко. Після закінчення університету він пішов захищати країну, а по поверненню вирішив зайнятися власною справою. Він продає туристичне спорядження в інтернет-магазині.

"Це була спонтанна ідея. Взагалі я цікавлюся природою, краєзнавством, мені це до душі. Для багатьох учасників АТО походи в гори, сплавляння по Дністру є свого роду способом соціальної адаптації. Тому цей бізнес має соціальну складову, як на мене",  розповів Григорій.

Хлопця цікавлять питання маркетингу, перспектив, написання грантів, а особливо соціального підприємництва.

3

"Ідей насправді багато, але в процесі тренінгу я планую узагальнити їх для себе, чим конкретно буду займатися і як розвиватися", – зазначив ветеран АТО.

Ще однією учасницею тренінгу стала переселенка з Донецька Галина Зозулин. Дівчина після початку війни переїхала до Долини. Вона займається манікюром і хоче відкрити власний салон, який надаватиме такі послуги.

4

Такий проект франківський "Карітас" проводить вже вдруге. Минулого року 27 осіб виграли гранти для започаткування власної справи. Серед них було 18 переселенців та 9 місцевих мешканців.

"Є деякі досить успішні проекти. Принаймні все, що вони взяли від нас, вони використовують, щоб покращити своє життя",  зазначив о. Володимир Чорній.  

Проект реалізується за підтримки Міжнародної організації з міграції за фінансування Уряду Німеччини через німецький Банк Розвитку KfW.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: