fbpx

Кейс "Промприлад": над перевтіленням промзони у Франківську працюють чотири команди

Суспільство 14:06, 16.08, 2016

"Портфель" напрацювань розглядається як стартовий проект для ревіталізації промислових об'єктів. Його втілення може відбутися не на території "Промприладу", а на інших промзонах, вважають учасники.

Проект "Промприлад", ініціатором якого є франківська платформа "Тепле місто", розглядає потенціал ревіталізації міської промзони як такої.

"Для цього ми об'єдналися з такими потужними громадськими організаціями, як Інша Освіта / Insha OsvitaGarage Gang Ґараж Ґенґ та СANactions. "Промприлад" виступає кейсом, на основі якого здійснюється аналіз потенціалу для Івано-Франківська. Можливо, для ревіталізації буде використаний інший промисловий об'єкт", – пояснив координатор проекту, один із засновників "Теплого міста" Юрій Филюк.

Учасники проекту проаналізували, що у Франківську від промзон відійшло близько 15% територій  вони не виконують свою функцію і не використовують свій потенціал. Простіше кажучи  простоюють. В той час, як у місті не задоволений запит громади на комунікацію та запит малого бізнесу на знання і місце реалізації свого практичного досвіду. 

1

Усвідомлюючи цей потенціал та проблематику, знаючи приклади світових та українських практик, які демонструють значний економічний та соціальний ефект від ревіталізації промислових об'єктів у платформи креативних економік, чотири команди об’єдналися заради створення нового формату освітньої та креативної платформи на базі заводу "Промприлад". 

Перевтілення "Проприладу" розглядається на частині території заводу  це 4 корпуси на розі вулиць Мельника і Сахарова. На цей час ведуться дослідження території та потенціалу створення креативного кластеру. 

2

"Промприлад" може стати новим форматом освітньої платформи, який об’єднуватиме культурні, освітні та практичні бізнес-елементи. Така освітня платформа дозволятиме людям та організаціям швидко отримувати та апробувати якісний практичний досвід у різних сферах, формуючи та розвиваючи важливі компетенції та загальну організаційну спроможність",  пояснюють учасники проекту.  

Ключовою частиною підготовчої роботи до проекту ревіталізації став хакатон, який визначив загальну концепцію об’єкта. Протягом двох днів група з 25 різнофахових професіоналів опрацювала можливі варіанти сценаріїв програмного наповнення для "Промприладу". 

Читайте: У Франківську на прикладі "Промприладу" представили універсальну концепцію розвитку промислових територій

3На сьогодні зроблено попередній аналіз. Надалі будуть проведені ґрунтовні дослідження об'єкту в контексті міста та архітектурний план території.

Щодо масштабного економічного та соціального дослідження регіону на предмет ефективного перетворення промзон, то ведуться переговори з американською агенцією SRI International, які є спеціалістами у такого роду аналізі. Архітектурне бюро "Zotov&Co" готове розробити архітектурний робочий проект заводу.

КУРС писав, що сесія Івано-Франківської міської ради дала дозвіл на розроблення детального плану території кварталу в межах вулиць Андрія Мельника – Академіка Сахарова – Євгена Коновальця – Січових Стрільців у Івано-Франківську (район заводу "Промприлад"). Остання містобудівна рада не погодила проект. 

Читайте: Паркінг, дитсадок чи громадський простір: територію "Промприладу" у Франківську відвели під забудову

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: