fbpx

"Книгою року BBC-2016" став роман прикарпатської письменниці

Культура 18:18, 09.12, 2016

9 грудня BBC Україна оголосила переможців літературної премії. Звання "Книга року BBC-2016" отримав роман "Забуття" Тані Малярчук. Переможцем у номінації "Дитяча Книга року BBC-2016" стала "Тринадцять історій у темряві" Галини Ткачук.

Роман "Забуття" поєднує дві сюжетні лінії, що розвиваються в різні епохи. У сучасності молода жінка, що страждає від нападів паніки, починає шукати свою ідентичність і зцілення за читанням старих газет. Там вона знаходить новини початку двадцятого століття про історика, філософа й політика В’ячеслава Липинського. Про його життя і йдеться в другій сюжетній лінії.

Для письменниці Тані Малярчук це вже сьома книга. Їй передували роман "Біографія випадкового чуда" (2012) та збірка оповідань "Звірослов" (2009), передає Hromadske.

"Тринадцять історій у темряві" – книга про жаховиськ, монстрів, прозорих людей, речі, які оживають, але які зовсім не страшні, якщо до них придивитися. І про те, що фантазія зі сміхом – прекрасний засіб від страху.

На рахунку Галини Ткачук вже 9 книжок, серед яких є збірка поезій "Я та інші красуні" і кілька збірок оповідань для дітей ("Вікно до собаки" та "Вечірні крамниці вулиці Волоської").

Переможець у кожній номінації отримує грошову премію у розмірі гривневого еквіваленту £1000.

У короткому списку в номінації "Книга року BBC-2016" загалом були такі твори: "Забудь-річка" Братів Капранових, "Зазирни у мої сни" Макса Кідрука, "Баборня" Мирослава Лаюка, "Забуття" Тані Малярчук, "Маша, або Постфашизм" Ярослава Мельника.

Короткий список премії "Дитяча Книга року BBC-2016" включав: "Лежень" Юрія Винничука, "Вітер з-під сонця" Оксани Лущевської, "Тринадцять історій у темряві" Галини Ткачук, "МІСТОрія однієї дружби" Ірини Цілик.

Вперше нагороду "Книга року BBC" вручили в 2005 році. За час існування її лауреатами ставали Юрій Винничук, Сергій Жадан, Юрій Іздрик, Софія Андрухович та інші. У 2015-му році "Книгою року BBC" стала збірка оповідань Василя Махна "Дім у Бейтінґ Голлов".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: