fbpx

Компанія "Екопродукт" не погоджується з податківцями, що має сплатити ще 8 мільйонів гривень податку

Суспільство 14:08, 20.07, 2015

Працівники Державної фіскальної служби Івано-Франківщини провели планову виїзну перевірку ТзОВ "Продовольча компанія Екопродукт" та донарахували до бюджету більше 8 мільйонів гривень податків.

Однак керівництво підприємства не погодилось з висновками податківців та звинуватило їх у виконанні якогось замовлення, в намаганні знищити місцевого виробника та «сумлінного платника податків». Адже мова йде про значні суми донарахувань до бюджету, які, зі зрозумілих причин, сплачувати не хочеться.

Як зазначають в Головному управлінні ДФС в області, розуміючи важливість цього питання та намагання "Екопродукту" у будь-який спосіб уникнути відповідальності, податківці свідомо пішли на відкритий розгляд претензій керівництва підприємства із залученням громадськості та засобів масової інформації.

Читайте також: Анушкевичус заступився за ТОВ "Екопродукт".

За інформацією контролюючого органу, основним видом діяльності ТОВ "ПК Екопродукт" є виробництво чаю та кави. Однак насправді виробництво чаю зводиться лише до фасування готової продукції.

При цьому з’ясувалося, що підприємство, директором якого є Поліщук С. П., не має власних виробничих потужностей, а свою діяльність здійснює на орендованих приміщеннях та основних засобах. Цікавим є той факт, що засновником приватного підприємства, яке надає в оренду виробничі потужності "Екопродукту", є сам керівник "Екопродукту", повідомляє служба ДФС в області.

Як встановили податківці, протягом 2013-2014 років "Екопродукт" провів фінансово-господарські операції з одним із підприємств Івано-Франківщини на загальну суму 7,8 млн грн. Працівники податкової навідались за юридичною адресою цього підприємства, але слідів "бурхливої діяльності" там не знайшли, як і самого підприємства. При цьому з’ясувалось, що його директором та співзасновником є працівник "Екопродукту". 

Щодо планової виїзної документальної перевірки ТОВ "ПК Екопродукт", яка закінчилась 1 липня цього року та проведена за період діяльності "Екопродукту" з 01.10.2012 року по 31.12.2014 року, податківці виявили ряд порушень чинного податкового законодавства.

Зокрема, встановлено неправомірне віднесення до витрат майже 16 мільйонів гривень маркетингових послуг, не пов’язаних з господарською діяльністю підприємства та не підтверджених відповідними первинними документами, як того вимагає податкове законодавство та Закон України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні".

Також в ході перевірки встановлено, що ТОВ "ПК Екопродукт" не включено до доходів 1,8 мільйона гривень протермінованої кредиторської заборгованості. Адже чотири підприємства, яким "Екопродукт" в якості розрахунку за придбану продукцію видав векселя з терміном погашення від 8 до 30 років (!), припинили свою діяльність.

Відповідно до норм Податкового кодексу України зазначена кредиторська заборгованість є безнадійною та підлягає віднесенню до доходів підприємства й оподатковується. Правомірність позиції контролюючих органів підтверджується і судовою практикою.

Зазначені порушення викладено в акті перевірки, на підставі якого податківці визначили 8,3 млн грн податків до бюджету, зокрема 3,1 млн грн податку на прибуток, 2,7 млн грн податку на додану вартість та збільшено авансові платежі з податку на прибуток в сумі 2,6 млн грн. Крім того, застосовано штрафних санкцій на суму 2,1 млн грн.

Однак керівники ТОВ "ПК Екопродукт" не погодились з порушеннями, викладеними в акті перевірки, та почали погрожувати інспекторам в нецензурній формі, зокрема щодо їхнього звільнення з роботи, заазначають у прес-службі ДФС. 

Необхідно зазначити, що чинне законодавство передбачає право платника подати свої заперечення до акту перевірки у разі незгоди з висновками податківців. Відповідне заперечення, у розгляді якого може взяти участь платник податків, розглядається керівництвом податкової інспекції. На подання заперечення у платника податків є п’ять робочих днів з дня отримання акту перевірки, стільки ж часу відводиться законодавством і податківцям на його розгляд.

Так само звучали звинувачення на адресу інспекторів, які нібито рекомендували керівникам підприємства звернутись до конкретних осіб в обласній податковій "для вирішення цього питання". Однак і ці звинувачення залишаються голослівними, адже керівником підприємства не надано ні фіскальній службі, ні іншим правоохоронним органам конкретної інформації з цього приводу.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: