fbpx

Конституційний Суд визнав незаконним оподаткування пенсій в Україні

Економіка 14:13, 28.02, 2018

Конституційний Суд України визнав неконституційним оподаткування пенсій, яке передбачене в законі "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи" і в статті 164 Податкового кодексу України.

27 лютого суд розглянув конституційне подання 48 депутатів Верховної Ради щодо відповідності Конституції положень абзаців 12, 14 пункту 32 розділу I закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи" і подання Верховного Суду щодо конституційності положення абзацу 1 підпункту 164.2.19 пункту 164.2 статті 164 Податкового кодексу, повідомляє Канал 24.

Так, Конституційний Суд вважає, що у сфері пенсійного забезпечення справедливим повинен визнаватися такий підхід законодавця, при якому забезпечується пропорційне співвідношення між страховими внесками і призначеним розміром пенсійних виплат, а застрахована особа може безперешкодно реалізувати своє право на пенсію в повному обсязі.

У законодавстві про пенсійне забезпечення в Україні таке співвідношення досягається встановленням залежності розміру пенсії від тривалості страхового стажу та розміру зарплати (доходу).

Саме тому введення оподаткування пенсії, починаючи з певного її розміру, на думку КС, порушує справедливий підхід до встановлення пенсії, оскільки призводить до зменшення її фактичного розміру, який встановлюється з урахуванням співвідношення між тривалістю страхового стажу і розміром заробітної плати (доходу) застрахованої особи,
– мовиться у повідомленні КС.

Суд також констатував, що після введення в законодавстві оподаткування пенсій протягом 2 років Верховна Рада тричі вносила зміни. За таких обставин особи, які мають право на пенсійні виплати, об'єктивно не могли бути впевненими у своїх правомірних очікуваннях щодо стабільності правового регулювання в цій сфері.

Отже, встановлення Верховною Радою в законодавстві України оподаткування пенсій та зміни суми, з якої починається таке оподаткування, суперечить принципам правової визначеності, передбачуваності і справедливості.

Так, Конституційний Суд визнав такими, що не відповідають Конституції, положення Податкового кодексу, якими передбачено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються суми пенсій або щомісячного довічного грошового утримання, якщо їх розмір перевищує 10 розмірів прожиткового мінімуму для осіб.

Окрім того, неконституційним визнано оподаткування пенсій, отриманих з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами такі пенсії підлягають оподаткуванню чи оподатковуються в країні їх виплати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: