fbpx

Кожна гривня рентної плати має залучити ще дві гривні на розвиток громади, – експерт

Суспільство 17:58, 17.12, 2018

Об’єднані територіальні громади хочуть мати можливість планувати надходження від ренти на роки вперед. Експерт ГО "Нова енергія" Сергій Омелічкін розповів, як можна ефективно використати ці кошти.

Цього року до місцевих бюджетів почала надходити рентна плата за користування надрами. Зокрема, 2% надходить в обласний бюджет, 1% залишається в сільських, селищних радах та в містах, 2% – у районах області. А якщо родовища розташовані на територіях міст обласного значення або ОТГ, то 3% спрямовується в їхній бюджет.

Як громада може ефективно використати ці кошти, розповів експерт ГО “Нова енергія” Сергій Омелічкін.

Використання рентних платежів громади вже мають закладати в плані соціально-економічного розвитку та стратегії розвитку громад.

“У цих двох документах потрібно чітко викласти, куди ви хочете витрачати ті рентні надходження найближчі п’ять-десять років, – говорить експерт. – Тому що можна подивитися на балансові запаси і зрозуміти, чи на території моєї громади будуть видобувати вуглеводні ще двадцять років чи через яких-небудь шість років розвідані запаси закінчаться”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як громадам Прикарпаття визначити запаси газу та спланувати рентну плату

На переконання експерта, кожна гривня сплачена громадянами та компаніями до місцевого бюджету, має залучити ще дві гривні на розвиток громади.

“І ці внутрішні ресурси мають залучати зовнішні ресурси. Я маю на увазі бюджетні інвестиції, приватні інвестиції й міжнародну технічну допомогу. На співфінансування програм за цими трьома пунктами можна залучати ренту”, – зазначає Омелічкін.

Експерт виокремив кілька пунктів, на які можна залучати надходження від рентної плати. Це:

1) Співфінансування проектів регіонального розвитку, які реалізуються за кошти Державного фонду регіонального розвитку. Вони підлягають співфінансуванню з місцевих бюджетів на рівні 10 відсотків.

2) Субвенція на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад. Це кошти, які розподіляються між ОТГ пропорційно до площі території та кількості сільського населення в таких територіальних громадах.

3) Субвенція на соціально-економічний розвиток окремих територій.

4) Секторальна бюджетна підтримка ЄС. У 2014 році між Урядом України та Європейською Комісією було укладено Угоду про фінансування Програми підтримки секторальної політики. Угода підтримує досягнення цілей, як їх визначено в Державній стратегії регіонального розвитку України (ДСРР) на період до 2020 року.

5) Сільська медицина, зокрема будівництво амбулаторій.

6) Державна програма будівництва футбольних полів зі штучним покриттям.

Як писав КУРС, завдяки новому формату розподілу рентних платежів від видобутку нафти, природного газу та газового конденсату райони цього року отримали надходжень у сумі 26,5 млн грн.

Рентна плата за останні десять місяців значно поповнила й бюджети об’єднаних територіальних громад Івано-Франківщини.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: