fbpx

Куля снайпера чи самостріл: батьки загиблого Артура Бурлаки вимагають правди. ВІДЕО

Суспільство 12:57, 27.03, 2019

В Івано-Франківську поховали загиблого в зоні ООС 19-річного бійця 10-ї гірсько-штурмової бригади Артура Бурлаку.

КУРС писав, що франківці прощаються із загиблим 19-річним кулеметником Артуром Бурлакою. ФОТО

В офіційних зведеннях про загибель бійця "десятки" повідомлялося, що він загинув від кулі снайпера. У свідоцтві про смерть вказали про необережне поводження зі зброєю. 

Як відомо з офіційних джерел, хлопець збирався додому на ротацію. Служив за контрактом. 15 березня йому виповнилося 19 років. За відмінне несення служби солдату Артуру Бурлаці мали присвоїти звання сержанта. Побратими кажуть, що загинув під час бою від кульового поранення в голову, інформують Факти. Відстрілювався з кулемета, коли прилетіла куля снайпера.

Натомість військові чиновники у свідоцтві про смерть, яке передали батькам загиблого після похорону, написали про причину загибелі так – "внаслідок необережного поводження зі зброєю від кульового поранення в голову". 

"Цілий тиждень йшли перестрілки, вороги підходили. Були і мінометні обстріли, і важка артилерія по нас била. Не дуже солодко нам там", – розповів старший лейтенант Віктор Попелюк, командир взводу. 

29 блокпост – на самому "передку", пекельним місцем називають його у бригаді. За останні півроку в "десятці" – двоє загиблих і 5 поранених. 

"Тоді саме зав'язався бій, вони були чергова зміна. Артур побіг до кулемета, почав працювати з кулемета і… Або снайпер поцілив, або так звана "шальна куля" прилетіла", – описує ситуацію Віктор Попелюк. 

"Наскільки я знаю Артура, сам він не міг, так я вам скажу. З АГС стріляли по нас. З РПГ стріляли. Зі стрілецької зброї АК-64", – каже солдат Віталій Степанець. 

На цей час прокуратура проводить розслідування за місцем розташування військової частини. Трактування причини смерті попереднє, запевнив воєнком Івано-Франківська Ігор Сорокопуд. 

Рідні вважають, що причина такої кваліфікації – небажання виплачувати компенсацію за загибель на передовій. А це понад 600 тис. грн.

"Пільги можуть бути не призначені, якщо військовослужбовець сам свідомо наніс собі тілесні ушкодження або був під дією алкоголю та наркотичних препаратів", – пояснив Ігор Сорокопуд. 

Родичі хочуть відновити честь молодого бійця. Вони вимагають правди про обставини і причину його загибелі. 

"Я брата не поверну. Але повинна бути грошова підтримка мамі, щоби вони не "увільнули" десь, не скрили щось", – каже сестра полеглого Олена П'ятковська.

Військові стверджують, що не мають наказу не виплачувати родині компенсації. 

 

 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: