fbpx

Марцінків обіцяє "перший і поки єдиний в Україні" пам'ятник Роману Шухевичу. Хоч в області вже є кілька

Суспільство 16:30, 22.03, 2018

Міський голова Івано-Франківська анонсував пам’ятник Роману Шухевичу біля школи-гімназії №2 – "перший і поки єдиний в Україні". Хоч на Івано-Франківщині є ще кілька монументів легендарному командиру УПА – в Калуші, на Косівщині та в Городенківському районі.

"Пам'ять про минуле дає шанс на майбутнє. Наше місто стане першим в Україні, де встановлять пам'ятник Романові Шухевичу", – повідомив мер Марцінків на своїй сторінці в мережі.

1

Сьогодні, 22 березня, відбулося засідання конкурсної комісії, яка визначала переможця на виготовлення пам’ятника командиру УПА. Про це йдеться на сайті виконкому.

Серед 4 учасників, які подалися на конкурс, перемогу отримав авторський колектив у складі архітекторів Володимира Семківа та Юлії СемківПодружжя митців зі Львова отримало рекомендації журі і має ще внести дрібні правки в проект у процесі роботи. 

Сам пам’ятник планують виготовити з гальванічної міді чи поліефірної смоли, а постамент – зі штучного каменю. Як зазначила заступник директора департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Світлана Лосюк, переможці презентували проект сучасного стилю.

"Насправді в нашому місті нема аналогів. Пам’ятники такого стилю часто зустрічаються в європейських містах. В Івано-Франківську він стане першим в такому роді. Насправді це свідчить, що світові тенденції переходять і в наше місто", – пояснила Світлана Лосюк.

На Івано-Франківщині наразі втановлено вже кілька монументів легендарному командиру УПА Романові Шухевичу. 

У Калуші на монумент збирали всією громадою. Відкрив пам'ятник у 2012 році син героя, політв'язень радянського режиму Юрій Шухевич. Також на відкритті був лідер "Свободи", однопартієць франківського мера, Олег Тягнибок. 

2

Пам'ятник Романові Шухевичу в селі Тишківці Городенківського району, який відкрили ще у 1995 році, вважають найвеличнішим скульптурним твором на увічнення пам'яті про командира УПА не лише на Івано-Франківщині, а й в Україні (творець пам'ятника, скульптор Августин Басюк). 

3

Також пам'ять про Романа Шухевича увічнили в монументах у селі Тюдів Косівського району та Княгиничі Рогатинського району.

Однак надвечір зі сторінки мера у Фейсбуці зник допис про "перший в Україні пам'ятник Роману шухевичу", а на сайті міськвиконкому виправили заголовок і прибрали слова "перший і поки єдиний в Україні".

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: