fbpx

Майстриня з Яворова тче ліжники за столітньою технологією на весь світ. ФОТО, ВІДЕО

Культура 19:52, 25.10, 2017

У пальті, створеному за авторською технологією гуцульської майстрині Наталії Кіщук, була на світському рауті й переможниця минулорічного "Євробачення" Джамала.

Майстриня Наталія Кіщук займається художнім ткацтвом. Її авторські роботи знайшли визнання у різних куточках світу, пише Суспільне Око.  

Жінки у родині гуцулки Наталії Кіщук з села Яворів, що на Верховинщині, понад сто років прядуть вовну і тчуть ліжники. 

Ліжникарство сьогодні у тренді. З усіх куточків світу в прикарпатських майстрів замовляють незвичне вбрання, створене на технологією ліжникарства, пише Експрес. 

Верхній одяг із вовни овець є в гардеробі всіх членів сім’ї Кіщуків. А купують в них вбрання і українці, і іноземці.

"Вовняне пальто може коштувати 700 – 800 гривень, а може і 1500 – залежно від дизайну, – каже Ярослав Кіщук, чоловік майстрині. – Це недорого, як для теплого верхнього одягу, тим паче, що таке вбрання суто натуральне".                       

До речі, у пальті з овечої вовни дизайну Наталії Кіщук була на світському рауті й переможниця минулорічного "Євробачення" Джамала. Його у пані Наталії придбав столичний модельєр, який одягає співачку.

"Часом дизайнери одягу видають речі, придбані в маловідомих майстринь, за свої. Ми з такими не співпрацюємо. Цей же сказав, що ця річ – унікальна і що придбав її для Джамали в карпатської майстрині", – розповідає Наталя.

Столичні дизайнери замовляють у карпатських майстрів не лише готовий одяг, а й ліжникову тканину для пошиття спідничок, безрукавок, піджаків. Майстрині тчуть такі полотна, використовуючи тоншу нитку і дрібніше плетіння, ніж для класичного ліжника.

Фото – Фейсбук Наталії Кіщук. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: