fbpx

Мери Прикарпаття обговорили відновлення Успенського собору у Крилосі, попри заперечення науковців

Суспільство 17:49, 06.07, 2017

5 липня на теренах Галицького району відбулося виїзне засідання клубу мерів Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України.

Очільники міст області відвідали історичні пам’ятки Давнього Галича – церкву Успіння Пресвятої Богородиці, Галичину могилу, Митрополичі палати, фундаменти Успенського собору, храм Святого Пантелеймона, інформує прес-служба ОДА.

Перший голова Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Зіновій Шкутяк представив присутнім концепцію відновлення Успенського собору в рамках розвитку на території с. Крилос духовно-культурного центру. Також Шкутяк, який виступає виконавчим директором фонду, проінформував про діяльність "Благодійної організації "Міжнародний благодійний фонд відновлення Галицького Успенського Собору". 

У ході зустрічі присутні обмінялися конструктивними думками щодо ситуації навколо збереження пам’ятки історії ХІІ століття та підтримали ідею відновлення Успенського собору. 

Нагадаємо, 7 травня в Івано-Франківську відбулася нарада, присвячена обговоренню питання відновлення кафедрального Успенського собору ХІІ століття у селі Крилос Галицького району. 

Проте учасники ХІV Міжнародної наукової конференції "Археологія заходу України", яка відбулася у Львові 17-19 травня 2017 р., з приводу ініціативи відбудувати літописний св. Успенський собор в с. Крилос (а це фахівці з археології, архітектури, мистецтвознавства та історії) виступили із заявою, в якій такий проект назвали "категорично неприпустимим".

Вони оприлюднили резолюцію, в якій наполягають, що необхідно припинити будь-які спроби незаконної (з огляду на міжнародне і українське пам’яткоохоронне законодавство) відбудови давньоруського кафедрального собору ХІІ ст. в селі Крилос Галицького району на Івано-Франківщині, оскільки йдеться про фактично новобудову, яка знищить автентичну субстанцію дощенту і безповоротно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: