fbpx

Мерія визначилась, кому в Івано-Франківську даватимуть "бейбі-бокси" при народженні дитини

Суспільство 12:21, 22.03, 2018

У Франківську визначили перелік сімей, які при народженні дитини за кошти міського бюджету отримуватимуть дитячі набори "Baby-box".

За рішенням виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради дитячі набори "Baby-box» у зв’язку з народженням дитини отримуватимуть сім’ї: учасників АТО, у яких народилася двійня або трійня, у яких народилася п'ята і більше дитина, та молодим студентським сім’ям, коли обом батькам до 21 року.

Організовувати та вручати "Baby-box" буде Департамент молодіжної політики та спорту.

Минулого року міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків обіцяв закласти у бюджеті на 2018 рік на "бейбі-бокси" 150 тисяч гривень.

До речі, такі бейбі-бокси придумали у Фінляндії ще в 1938 році. Спершу коробки з набором предметів першої необхідності для малюків (підгузки, рушники, комбінезони тощо) отримували малозабезпечені сім'ї. З 1949 року бейбі-бокси почали дарувати усім, пише ВВС. 

1

Такий вигляд мала фінська коробка в 1949 році

Хейді Ліезівезі з фінського Інституту соціального страхування розповіла, що спочатку головною метою боксів було привчити жінок користуватися медичною допомогою. "Щоб отримати коробку чи материнський грант, жінки мали відвідати лікаря чи державну пренатальну клініку до четвертого місяця вагітності", – каже лікарка. 

Таким чином бокс не тільки давав батькам усе необхідне, але й привчав матерів до соціальної медичної системи, яка в той час саме зароджувалася у Фінляндії. 

У 1930-х роках Фінляндія була досить бідною країною, і дитяча смертність була високою: 65 зі 1000 немовлят помирали до року. Однак ця сумна статистика почала дуже швидко виправлятися. 

Останніми роками такі дитячі бейбі-бокси стрімко стають популярними в усьому світі.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: