fbpx

Мешканці Галицького району перед підписанням "мирової" підготували до "Даноші" свої вимоги

Суспільство 18:35, 22.09, 2014

Мешканці села Делієве Галицького району на зборах територіальної громади підготували свої вимоги до підписання угоди із сільськогосподарською компанією "Даноша".

Мешканці села Делієве вимагають надати документи, що підтверджують законність будівництва свинокомплексу, зерносховища і тракторного парку в селі Делієве та зміни до проекту будівництва.

Як писав КУРС, селяни стверджують, що ТзОВ "Даноша" побудувала у Делієві свинокомплекс з порушенням санітарно-захисних зон, що спонукало селян створити територіальну громаду.

"Вони мали будувати свинокомплекс, зерносховище і тракторний парк. Зараз збудували лише свинокомплекс, де збільшили кількість свиней", – пояснює член комітету громадських представників територіальної громади села Делієве Марія Підгаєцька.

Тобто планували спорудити свинокомплекс на 12 тисяч свиней, а, за підрахунками громади, у Делієві вирощують приблизно 33 тисячі.

Також селяни вимагають створити громадський контроль за дотриманням ліміту свиней згідно з нормами. За попередньою домовленістю, представники "Даноші" погодилися на ревізію. Однак виставили умови, що члени громадського контролю не повинні тримати худобу та перед ревізією 24 години не проживати у селі Делієве. Так представники компанії нібито страхуються від інфекції, яку можуть занести селяни.

Люди також вимагають надати доступ до екологічної інформації щодо впливів від діяльності ферми на навколишнє середовище та здоров’я населення; побудувати в селі водопровід з артезіанською водою; відкрити магазин з продажу м’яса та м’ясних виробів за собівартістю та припинити вивіз гною з ферм територію села в селах Тустань та Лани.

Крім того, громада  Делієва вимагає надавати соціальні пайки на оздоровлення членам громади села через викиди в атмосферу шкідливих газів зі свиноферми ТОВ "Даноша" та відремонтувати зруйновані важкою технікою, що використовується в господарській діяльності ТОВ "Даноша", сільські дороги.

Нагадаємо, мешканці кількох сіл Калуського та Галицького районів звернулися до Омбудсмена – незалежного органу групи Всесвітнього банку, який надав кредит на 70,6 млн доларів данській компанії Axzon A/S на промислове синарство в Україні. Селяни вимагали зупинити ферми ТзОВ "Даноша", яка є дочірньою фірмою компанії Axzon A/S. Скаржники стверджують, що ферми працюють з порушенням екологічного законодавства.

Розглянувши скаргу, Омбудсмен визначив, що необхідно налагодити стосунки між компанією "Даноша" та сусідніми громадами. До врегулювання конфлікту між громадами та сільськогосподарською компанією залучили організацію "Інститут миру і порозуміння", яка зобов’язалася надати послуги з питань нейтрального посередництва. Протягом 15-17 жовтня сторони мають підписати мирову угоду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: