fbpx

Мешканці села Кропивник роками живуть з ризиком провалитися під землю

Суспільство 15:36, 24.02, 2016

Ще з 2010 року згідно із Указом Президента мешканців села Кропивник Калуського району мають відселити на безпечну територію, оскільки через просідання порід село ризикує будь-якої миті провалитися під землю. З того часу від уповноваженої розібратися в ситуації Івано-Франківської ОДА сільський голова Михайло Барнич отримує лише відписки.

Про це Михайло Барнич розповів сьогодні на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування.

"Що ми маємо на сьогоднішній день, крім пустопорожніх відписок від різних структур – від Кабінету Міністрів до Президента, включаючи обласну держадміністрацію і раду? Село нічого не має!" – констатував Михайло Барнич.

Калуське родовище калійних солей давно закрили, однак про людей, які роками живуть над шахтами, влада наче забула. В адміністрації департаменти переадресовують звернення сільського голови один одному. Задля "належного вивчення стану на Калуському гірничо-видобувному комплексі та його об’єктивного прогнозування" при облдержадміністрації була створена профільна робоча група, яка лише виносила "пропозиції". Однак жодного плану щодо почерговості розв’язання проблеми досі немає, як і фінансування.  

Село знаходиться у зоні надзвичайної екологічної ситуації, а в Управлінні екології та природних ресурсів кажуть, що питанням відселення мешканців села має займатися Управління з надзвичайних ситуацій, а наразі детальною інформацією щодо Кропивника володіє Управління капітального будівництва.

Тим часом 2150 мешканців села живуть у страху будь-якої миті провалитись під землю. У Кропивнику функціонує церква, школа, але розвиватися село не може, оскільки будувати будь-які об’єкти інфраструктури заборонено, а на переселення знову ж таки нема ані плану, ані коштів.

Після тривалого обговорення комісія визначила, що для розв’язання проблеми потрібна інформація, якою володіє Інститут геології. За словами Михайла Барнича, за відповідну документацію потрібно сплатити 360 тисяч гривень, яких у бюджеті не знайти. Управління екології та обласна рада спробують витребувати цю інформацію для прийняття подальших рішень.

Довідково:

В лютому 2010 екологічній ситуації у місті було присвячено засідання РНБОУ, за підсумками якого були прийняті указ президента і закон на його підтвердження. Указом і законом передбачено, що Кабінет міністрів України має забезпечити невідкладно у зоні надзвичайної екологічної ситуації добровільне відселення людей з територій просідання земної поверхні, утворення провальних воронок, карстів, зсувів ґрунтів, з обов'язковим забезпеченням їх жилими приміщеннями для тимчасового, а в подальшому постійного проживання; здійснення запобіжних заходів щодо недопущення забруднення джерел питного водопостачання; здійснення технічних заходів з укріплення, гідроізоляції, зменшення динаміки приросту розсолів у Домбровському кар'єрі калійних руд. Крім того, уряд має здійснити укріплення дамби хвостосховища № 2 Калуш-Голинського родовища калійних солей; дослідження полігону захоронення токсичних відходів, розробку та здійснення комплексу заходів щодо локалізації джерела забруднення токсичними відходами навколишнього середовища та щодо ліквідації наслідків такого забруднення. Кабмін також має виділити у тижневий строк додаткові кошти місцевим бюджетам Калуша і Калуського району, інші матеріальні ресурси для нормалізації екологічного стану в зоні надзвичайної екологічної ситуації; установити суворий контроль за цільовим використанням фінансових та матеріальних ресурсів, які виділяються для виконання робіт щодо нормалізації обстановки у зоні надзвичайної екологічної ситуації тощо.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: