fbpx

Мешканцям Калуша доведеться переукласти 44 тисячі декларацій з сімейними лікарями

Здоров'я 19:47, 02.08, 2018

Сьогодні опублікували інтерв’ю з керівником Національної служби здоров’я України Олегом Петренком. Калуський міський центр з надання первинної медико-санітарної допомоги у ньому прямо не названо, однак очевидно, що у відповіді на одне з запитань журналіста йдеться саме про Калуш.

Адже міський центр є єдиним в Україні з тих, що уклали договори з НСЗУ і не отримали фінансування відповідно до кількості укладених декларацій, затверджених тарифів і коригувальних коефіцієнтів, інформують "Вікна".

Зазначимо, що Калуська міська поліклініка отримала кошти від Нацслужби здоров’я за "червоним списком" – переліком пацієнтів, які зареєстровані на території медзакладу, за тарифом 240 грн без застосування вікових коефіцієнтів. Іншими словами, 44 тисячі укладених із лікарями центру декларацій не визнали. Декларації внесли в систему за 15 днів без sms-підтвердження.

Нацслужба перевірила поліклініку, але документів не вилучали.

Як тільки заклад введе в електронну систему охорони здоров'я декларації пацієнтів належним чином, Нацслужба зможе оплатити обслуговування цих пацієнтів за новими правилами, йшлося в повідомленні Наслужби.

А ось про що сказав керівник Нацслужби здоров'я Олег Петренко в інтерв'ю "Сегодня":

"Медзаклади дійсно прагнуть мати більше декларацій, до кількості яких прив’язаний їхній прибуток. Вони не завжди уважно дотримуються правил.  Але є одне правило для всіх. Декларація при укладенні має два методи верифікації. Найбільш поширений – це смс на мобільний телефон. В загальному, більшість закладів використовували саме цей метод. 97% людей, які уклали декларацію, використовували спосіб верифікації через смс. І був один заклад, в якому всі декларації верифіковані іншим методом. Коли ми побачили, що 3% декларацій верифікують з допомогою документів, а 97% – через смс, і є один заклад, де все верифікується з допомогою документів, це викликало у нас інтерес – в цьому наша моніторингова функція. І ми відправили туди комісію".

Керівник Нацслужби визнав, що заклад, дійсно, укладав декларації, але, можливо, без злих міркувань, використовуючи метод, який не відповідає вимогам законодавства – просто в письмовому вигляді, а потім вносив у систему:

"Хоча порядок передбачає, що лікар при вас вводить дані в електронну систему охорони здоров’я. При вас її повинні роздрукувати, система присвоїть номер. Ви повинні перевірити її – якщо все добре, ви повинні підписати два екземпляри декларації, роздруковані з системи. Один залишити в закладі, інший залишається у вас. Ніяких від руки заповнених декларацій на якомусь бланку. Така модель не відповідає законодавству. Ми не можемо платити за цю декларацію. Відповідно, заклад був про це проінформований – йому були оплачені кошти за приписане населення за тарифом 270 гривень за людину.  Але вони будуть вимушені переукласти всі декларації, як того вимагає закон".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: