fbpx

Міністр у справах ветеранів пообіцяла підтримати "Бандерівський схрон"

Суспільство 13:03, 30.03, 2019

На Прикарпатті міністр у справах ветеранів Ірина Фріз пообіцяла на усіх рівнях сприяти підтримці Центру реабілітації для ветеранів АТО та їх сімей "Бандерівський схрон".

Про це міністр заявила, перебуваючи у прикарпатському селі Клубівці, де розташований "Бандерівський схрон", повідомляє Укрінформ.
"Будемо допомагати цьому центру і на офіційному, і на неофіційному рівні. Ми мали можливість спілкуватися з нашою діаспорою у США, і вони готові надавати допомогу. Тому будемо сприяти в усіх напрямках для надання підтримки, в тому числі і матеріальної, для "Бандерівського схрону", – зазначила Ірина Фріз.
Вона зауважила, що вперше бачить Центр реабілітації, створений завдяки альтруїзму волонтерів та підтримці небайдужих людей. Водночас, сказала Фріз, "саме такі центри нам демонструють, як ставитися до ветеранів і не залишати їх у скрутні хвилини".
"У нас має бути цільова державна програма на підтримку таких центрів, які дають психологічну підтримку нашим ветеранам. Саме такий центр ми сьогодні маємо можливість бачити. …ПТСР (посттравматичний стресовий розлад, – авт.), з яким повертаються ветерани, – це не їхня провина, а наслідки, які вони отримали через те, що захищали нашу державу. Тепер держава має захистити їх",  зауважила Фріз.
Засновник "Бандерівського схрону" Ігор Чернецький сказав, що у лютому центр тимчасово припинив свою роботу через відсутність коштів.
«У нас є велика проблема з коштами. До кінця квітня ми ще зможемо протриматись. Втім, якщо ситуація не покращиться, у травні доведеться щось вирішувати. Повністю закритися немає бажання",  каже Чернецький.
Центр реабілітації для ветеранів АТО "Бандерівський схрон" створений у 2016 році у старій будівлі, яка належить церковній громаді села Клубівці. Ветерани АТО тут проходять психологічну реабілітацію. Для цього волонтери власним коштом створили деревообробну та гончарну майстерні, започаткували бібліотеку та запровадили мистецькі майстер-класи.
 
Як повідомлялося, 29 березня міністр у справах ветеранів України Ірина Фріз з робочою поїздкою перебувала на Прикарпатті. Окрім "Бандерівського схрону", вона ознайомилась з Івано-Франківським обласним військовим госпіталем ветеранів війни, який запрацював у 2017 році на базі залізничної лікарні в Коломиї. Також Фріз провела зустріч з представниками ветеранських організацій області та підписала Меморандум про співпрацю з Івано-Франківською облдержадміністрацією.
 

На Прикарпатті проживають понад 7 тисяч ветеранів АТО. На психологічну реабілітацію військових з обласного бюджету скерували понад 280 тис. грн.

Нагадаємо, Центр працює на самофінансуванні, заробляє кошти проектом "Кава зі Схрону". Ветерани "Бандерівського Схрону" нещодавно презентували власну "зимову" каву

КУРС писав, що через брак коштів "Бандерівський Схрон" на Франківщині може припинити роботу

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: