fbpx

Франківські депутати просять парламент "повалити олігархічний лад в країні"

Політика 13:58, 02.05, 2018

Єдиний шлях подолати олігархію ‒ це запровадити в життя Антиолігархічний пакет докорінних перетворень. Майже всі необхідні законопроекти написані й зареєстровані у Верховній Раді, вважають в Івано-Франківській міській раді.

Про це йдеться у зверненні Івано-Франківської міської ради до ВРУ, прийнятому сьогодні на сесії.

"Найбільші виклики, які сьогодні постали перед українцями, це ‒ війна, корупція і тотальне зубожіння нації. Але найстрашніше ‒ непевність у завтрашньому дні, тривога кожного українця за майбутнє дітей. У всіх бід в Україні є одна-єдина причина ‒ це олігархія.

Олігархія ‒ основа системної корупції. Попри те, що нині хіба лінивий не "бореться" з корупцією і навіть створено нові антикорупційні органи, проте вона чомусь тільки розпухає. Чому? Бо ту "боротьбу" розвели тільки з окремими її проявами. Але системно це проблему ніяк не розв'язує. Бо з наслідками можна воювати вічно. А треба раз і назавжди знищити причину. Не вершки корупції стригти, а викорчувати її корінь. А корінь корупції ‒ це і є олігархія. Тобто зрощення великого кримінального капіталу з державною владою. Саме олігархи залишаються головними акціонерами влади в Україні впродовж чверті століття. Це вони корумпують увесь державний апарат, зверху й донизу, що дозволяє купці олігархів жирувати: пхати лапи в державний бюджет через різноманітні тендери та дотації, за безцінь приватизувати підприємства та творити приватні монополії, не платити податків і вивозити награбоване в офшори, обкладати українців непомірними тарифами й дерти три шкури за товари та послуги.

Олігархія ‒ причина зубожіння українців. Тільки сліпий не бачить, як низько впав рівень життя тотальної більшості українців. І це зовсім не "дешевий популізм", а доконаний математичний факт. 190 євро на місяць. Найнижча середня зарплатня в Європі. За таку суму ‒ майже задурно ‒ мусять працювати люди у визискуваній олігархами Україні. Коли в Польщі, яка починала з нижчих стартових позицій на початку 90-х рр. ця сума ‒ 748 євро, майже в чотири рази більше. Коли у крихітній непромисловій Естонії, яка одночасно з нами позбулася колгоспного совєцького ярма, середня зарплатня ‒ 993 євро, у понад п'ять разів більше. Та й навіть у сусідніх Білорусі та Молдові заробляють більше ‒ 320 та 216 євро на місяць відповідно. Олігархи ‒ лютий ворог середнього класу. Вони панічно бояться конкуренції. Їхня мета ‒ монополія як найшвидший спосіб отримання надприбутків. Їхня мрія ‒ закріпачити українців, змусити націю працювати на себе запівдурно, але купувати ‒ втридорога. Тому олігархія ніколи не дасть підняти голову середньому класу. Саме тому серед працьовитих українців є лише 3-5% реального середнього класу, а в розвинутих країнах ‒ від 40 до 70%.

Олігархія ‒ то війна без кінця. Це олігархи чверть століття грабують і таким чином знесилюють Україну. Це вони розколюють державу на Схід і на Захід, ділять українців на "сорти" та шантажують країну сепаратизмом своїх удільних князівств. І поки Нація воює, олігархи мародерствують. Вони далі гендлюють із країною-агресором та ведуть торгівлю на крові з окупованими територіями. Поки цивілізований світ впроваджує санкції, влада України нарощує на 28% товарообіг із країною-агресором. А громадяни Московії, які включені до санкційних списків Європи та США, досі володіють третиною українських обленерго. Бо війна для них ‒ це гендель, і вони хочуть, щоби вона тривала безконечно.

Саме тому проведення реальної деолігархізації було однією з головних вимог Революції Гідності. Сьогодні це найперше завдання від вашого працедавця ‒ українського народу", ‒ йдеться у зверненні.

На переконання міських обранців, єдиний шлях подолати олігархію ‒ це запровадити в життя Антиолігархічний пакет докорінних перетворень. Майже всі необхідні законопроекти вже навіть є ‒ давно написані й зареєстровані у Верховній Раді:

  1. Повернення капіталів з офшорів i ліквідація схем виведення грошей з України: – проект Закону № 0001-1 від 02.12.2014 "Про денонсацію Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та Протоколу до неї"; – проект Закону № 1112 від 28.11.2014 "Про повернення капіталів, що перебувають та зареєстровані в Республіці Кіпр, офшорних зонах та інших юрисдикціях, звільнених від подвійного оподаткування, або тих, що мають пільговий режим оподаткування".
  2. Демонополізація та ліквідація олігархічної моделі економіки: – проект Закону № 1109 від 28.11.2014 "Про ліквідацію приватних монополій".

3. Заборона приватизації стратегічних підприємств:

– проект Закону № 2424а від 21.07.2015 "Про внесення змін до Закону України "Про приватизацію державного майна" (щодо мораторію на приватизацію державного майна до стабілізації ситуації у державі)".

 4. Деолігархізація енергетики та справедливі тарифи:

– проект Закону № 6341 від 11.04.2017 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення енергетичної безпеки України)" (націоналізація електрогенерації);

– проект Закону № 6583 від 12.06.2017 "Про внесення змін до Закону України "Про ринок природного газу" (щодо особливостей функціонування газорозподільної системи)" (націоналізація енергогенерації);

 – проект Закону № 2408а від 17.07.2015 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку використання природного газу, видобутого на території України".

5. Земля ‒ власність нації:

– проект Закону № 2906 від 19.05.2015 "Про заборону торгівлі землею сільськогосподарського призначення".

"Ці починання підривають самі основи олігархічного ладу в Україні. Це ‒ системний план ліквідації олігархії як явища. І нагальне завдання ‒ якнайшвидше запустити цей процес. Часу на бутафорні реформи вже немає. Вікно можливостей для докорінних перетворень в Україні закривається. Кожен українець повинен усвідомлювати: залишити при владі олігархів ‒ це не тільки позбавити майбутнього власних дітей, це ‒ втратити Державу.

Враховуючи вищевикладене, ми ‒ депутати Івано-Франківської міської ради ‒ вимагаємо від Верховної Ради України негайно внести на розгляд та ухвалити Антиолігархічний пакет докорінних перетворень. Тільки таким шляхом ми витягнемо Україну з ями корупції, зубожіння та війни", ‒ вимагають депутати Івано-Франківської міської ради.

За звернення проголосували 23 обранці з 42. 

Нагадаємо, 23 квітня в Івано-Франківську представники націоналістичних сил пройшлися вулицями міста, виступивши за впровадження антиолігархічних реформ.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: