fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Культура
  • Містобудівна рада проти забудови біля "Бастіону" за проектом Микуляка і рекомендує власнику провести конкурс проектів

Містобудівна рада проти забудови біля "Бастіону" за проектом Микуляка і рекомендує власнику провести конкурс проектів

Культура 19:21, 21.04, 2015

Містобудівна рада Івано-Франківська не погодила проект забудови площі перед входом до "Бастіону" з боку вулиці Новгородської. Архітектори вирішили розробити історико-архітектурне обґрунтування та рекомендувати забудовнику провести відкритий конкурс проектів зі створення історичного середовища довкола відтворених мурів давньої фортеці.

Більшість учасників містобудівної ради виступили із пропозиціями нічого не будувати на місці теперішньої стоянки перед входом до туристично-торговельного комплексу “Бастіон” у Івано-Франківську. На їхню думку, слід зберегти існуючий простір і не закривати фортечні мури. Представник забудовника ТзОВ “Вікторія-Гал”, він же власник “Бастіону”, стояв на тому, що будівництву – бути.

Під час представлення та обґрунтування проекту Центру сімейного дозвілля, а саме його мають звести на Новгородській, його виконавець, архітектор Олександр Микуляк наголосив, що забудовник намагався “відкрити” “Бастіон” з тротуару. Тобто для очей пішоходів вхід і торець мурів мав би бути цілком доступний – перший поверх Центру запланували підняти на 4,8 м над рівнем автостоянки. Наполягав пан Микуляк і на тому, що жодного з 18 існуючих місць на парковці він не скоротив.

Архітектор озвучив, що замовник мав бажання створити розважально-розвивальний центр для дітей до 12 років. І провів аналогії зі Львівським дитячим центром у мікрорайоні Сихівський на кільцевій розв’язці вулиці Стрийської. Франківський 4-поверховий центр мав би мати власне дитячі атракції на 2 і 3 поверхах – ігрові зали, кафетерії тощо. Але головне в іншому.

“Замовник каже: у мене є інвестор на Дитячий центр, треба 3000 квадратних метрів, давайте їх шукати. От шукали і знайшли. Хоч у мене, може, інше бачення”, – обґрунтував свій проект для колег по цеху Олександр Микуляк.

Бачення пана Микуляка, який адаптував  проект Центру, що його розробили ще 7 років тому австрійські архітектори з бюро “Шишковіц і Ковальські”, полягало в тому, щоби підняти будову на 6-6,5 м, а перед входом до “Бастіону” замість парковки влаштувати “зелену зону з лавками для дітей”.

Що стосується перенесення автостоянки під землю, то, за словами Микуляка, це затратно, складно, не рекомендовано геологами, але… можливо. Проте, створюючи свою футуристичну споруду, виконавець мусив відштовхуватися від побажань замовника, який платить гроші і відповідно замовляє архітектуру. Тим більше, що замовник є власником земельної ділянки – аж до самих мурів “Бастіону”. Як і власником мурів також.

Статус землі, що нею володіє власник галереї “Бастіон” Олег Заріцький, – “під громадське будівництво”. Тому участь громадськості у обговоренні проекту ще до того, як почнеться будівництво в історичному центрі міста, є правильним, вважає головний архітектор міста Володимир Гайдар.

“Наразі ніхто не будує, ніяких дозволів нема,  прояснив ситуацію він. – Оскільки це історичне середовище, то ситуація потребує фахового аналізу. Маємо визначитися, що і в якому вигляді має бути на цьому місці”,  звернувся пан Гайдар до колег по містобудівній раді.

З пропозицією розробити історико-архітектурне обґрунтування забудови історичного кварталу та оголосити конкурс проектів виступив голова Спілки архітекторів Івано-Франківської області Микола Капак.

“Бастіон” не треба більше закривати, достатньо того, що він і так уже достатньо закритий. Навіть якщо ділянка вже у приватній власності. Я би не будував! Не маємо права закривати той “Бастіон”,  висловився архітектор Володимир Кочмар. 

Умови забудови Івано-Франківська диктує історична забудова, вважає спеціаліст з охорони культурної спадщини міськвиконкому Ігор Панчишин. “Кожне вкраплення забудови має бути регламентоване і підпорядковане збереженню історичного середовища. Пріоритет – це власне збереження історичного середовища міста, особливо тепер, коли первісні плани і пропорції є порушені. Інакше це кіборг, а не місто”,  вважає пан Панчишин.

“Комерційний ефект від спорудження Центру сімейного дозвілля – мінімальний, тоді як ефект насильства над містом – величезний”,  виступив учасник містобудівної ради Володимир Ідак. За його словами, те, що відбувається, є містобудівним насильством і порівнюється із зґвалтуванням.

“Якщо вирішувати, що пріоритетніше: історичні мури чи будівля XІX-XX століття, – то питання забудови “Бастіону” взагалі не має поставати”,  сказав свою думку архітектор Ігор Кос.

Архітекторів, які у своїй більшості виступили проти забудови простору перед “Бастіоном”, підтримали представники громадськості міста – громадський активіст Денис Квасов та журналістка Вероніка Шиманська.

“Ми прислухаємося і враховуємо думку спеціалістів і громадськості. Якщо нам вдався “Бастіон”, то вдасться і ця пропозиція. Ми зробимо так, що буде приємно пройтися по Новгородській”,  оприлюднив позицію забудовника його представник Василь Деркач.

“Або ми говоримо, що відтворюємо квартальну забудову вулиці Новгородської,  тоді будуємо. Або маємо зберегти простір і сформувати середовище”,  поставив перед вибором учасників містобудівної ради Володимир Гайдар.

За його словами, якщо надавати пріоритет збереженню історичного середовища міста, то слід віддавати перевагу пішоходам. Відтак ані паркова, ані будівля Центру сімейного дозвілля перед “Бастіоном” недоречні.

“Треба організувати простір з припрацюванням усіх пішохідних зв’язків довкола “Бастіону”,  вважає пан Гайдар. – Тоді це буде комплексне архітектурне урбаністичне рішення з пріоритетом збереження пішохідного простору. І це не питання будівництва одного будинку. Це потребує візії завершення цілого кварталу – влаштування проходів, реставрації прилеглих двориків і замикання цього всього в єдиний туристичний комплекс”.

Містобудівна рада прийняла рішення провести історико-містобудівний аналіз та оформити його в історико-архітектурне обґрунтування. Власне це обґрунтування має стати відправною точкою для розробки наступних проектів зі створення архітектурного середовища довкола “Бастіону”. Для розробки цих проектів містобудівна рада рекомендує забудовнику провести відкритий конкурс.

Прямо відмовити у забудові на Новгородській власнику “Бастіону” Олегу Заріцькому містобудівна рада так і не наважилася. Підсумовуючи, Володимир Гайдар зазначив, що архітекторам слід знайти нестандартне рішення, щоби вгодити замовнику і разом із тим не забудувати “Бастіон”. Своє слово мають сказати франківці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: