fbpx

Роман Мочерняк вийшов під заставу – апеляція залишила запобіжний захід без змін

Суспільство 16:22, 16.01, 2019

Сьогодні Івано-Франківський апеляційний суд розглянув апеляційні скарги прокуратури та адвокатів щодо обрання запобіжного заходу колишньому посадовцю ІФ ОДА та директору ТОВ "Глобалкарпати-Еко" Роману Мочерняку, якого підозрюють у привласненні 6,6 млн гривень на будівництві фортифікаційних споруд.

Нагадаємо, 3 січня у Департаменті захисту економіки повідомили про затримання керівника одного з підприємств, якого підозрюють у привласненні 6 мільйонів гривень на будівництві фортифікаційних споруд у Донецькій області у 2015 році.
 
КУРС з’ясував, що правоохоронці затримали та оголосили підозру Роману Мочерняку, який донедавна працював у обласній адміністрації, а в 2015 році обіймав посаду директора ТОВ "Глобалкарпати-Еко", яке тоді зобов’язалося спорудити 12 фортифікаційних споруд з метою зміцнення обороноздатності держави в Донецькій області.
 
4 січня Івано-Франківський міський суд арештував Романа Мочерняка із правом внесення застави у розмірі 555 900 гривень. На це рішення апеляційні скарги подали і сторона захисту, і сторона обвинувачення. 
 
Апеляційні скарги розглядала колегія суддів у складі Богдана Гриновецького, Богдана Кукурудза та Олександра Васільєва. 
 
Адвокат Мочерняка просив суд обрати підзахисному запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання. 
 

Він заявив, що клопотання прокуратури необґрунтоване.

"Такий розмір не доведений документами, які долучені до матеріалів справи",  сказав адвокат.

За словами захисника, Роман Мочерняк здав закордонний паспорт і не може виїхати за межі України. До того ж він не може залишити населений пункт, в якому проходить службу командиром взоду. За місцем служби характеризується позитивно. Впливати на свідків він також нібито не зможе, бо давно не працює в ОДА та несе службу в іншій області.
 
Адвокат додав, що прокуратура у першій інстанції просила заставу у розмірі 300 мінімумів, і суд це клопотання задовольнив.
За його словами, з травня до липня 2015 року, коли велося спорудження фортифікаційних споруд, його підзахисний перебував на будівництві і особисто ним керував. Захисник наголосив, що в матеріалах кримінального провадження йдеться про інших причетних "невстановлених осіб".
"Мене дивує, чому за чотири роки ці особи досі не встановлені і всю відповідальність, в тому числі і матеріальну, покладають на Мочерняка", – зазначив адвокат.
 
Роман Мочерняк, який прийшов на засідання у військовій формі, запевняв суд, що роботи з будівництва фортифікаційних споруд виконані у повному обсязі.
 
"Мені невідомо, звідки взялися ці 6 мільйонів…. Мною і моєю фірмою роботи були виконані в повному обсязі, нас хвалили по всій Україні",  сказав Мочерняк.
Підозрюваний розповів, що заставу у розмірі 555 900 гривень вніс його друг Володимир Климончук. Сам не має можливості внести заставу, бо отримав сьогодні зарплату 8300 гривень. Тому більший розмір застави для нього є непідйомно сумою.

Прокурор у суді заявив, що також вважає ухвалу першої інстанції необґрунтованою, і просив обрати для Романа Мочерняка запобіжний захід у вигляді тримання під вартою та встановити заставу 6 619 834 гривень.

Суддя Васільєв поцікавився у прокурора, чим не задоволена прокуратура, оскільки суд першої інстанції дав стільки, скільки просила прокуратура.

"Що заставило прокуратуру змінити думку? Подивився на вас не так чи сказав щось не так?"  спитав Васільєв.

Прокурор відповів, що справа має суспільний резонанс.

Після 10 хвилин у нарадчій кімнаті колегія суддів ухвалила залишити без задоволення апеляційну скаргу прокурора, а ухвалу першої інстанції залишити без змін.

1

Про розтрату коштів на будівництві фортифікаційних споруд та можливу причетність до цієї оборудки Романа Мочерняка КУРС писав ще у 2017 році. Тоді він уже працював заступником директора департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської облдержадміністрації.

У 2017 Мочерняк претендував на посаду начальника управління лісового та мисливського господарства Івано-Франківської області

КУРС також писав, що на Романа Мочерняка поліцейські двічі складали протоколи за п’яну їзду. Але на суди він не ходив і уникнув відповідальності через закінчення термінів накладення адміністративних стягнень.

З обласної адміністрації його звільнили лише 17 липня минулого року. Зараз Мочерняк через суд домагається поновлення на посаді та стягнення середньомісячного заробітку за час вимушеного прогулу. Після звільнення з Івано-Франківської ОДА Мочерняк підписав контракт на проходження служби у військової частині А 2892 у місті Володимир-Волинський Волинської області.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: