fbpx

МОЗ виносить на відкрите обговорення перелік обов'язкових медичних послуг

Здоров'я 21:50, 08.02, 2017

Міністерство охорони здоров'я ініціює обговорення в регіонах проекту наказу "Про Порядок надання первинної медичної допомоги, яким визначаються обов'язки лікаря первинної медичної ланки та перелік гарантованих досліджень та обстежень".

Про це на брифінгу сказав заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк, повідомляє Укрінформ.

"Це порядок надання первинної меддопомоги, який описує, як ми обираємо лікаря, яку допомогу він надає і обсяг цієї допомоги. В документі є як загальні функції лікаря первинної ланки – це профілактика, лікування основних медичних станів згідно з медичними протоколами, так і перелік аналізів, які притаманні для первинної меддопомоги, перелік скринінгових процедур", – сказав Ковтонюк.

Так, окрім безпосереднього надання первинної меддопомоги, проектом документа визначено надання допомоги у невідкладному стані, формування плану обстежень пацієнта та його лікування, призначення ліків, інших лікувальних заходів, аналіз результатів досліджень, консультації щодо здорового способу життя, здійснення імунопрофілактики, оцінка ризиків захворювання пацієнта, координація та організація лабораторних досліджень, оформлення довідок, листів непрацездатності тощо.

Також в обов’язки лікаря первинної допомоги будуть входити спостереження за неускладненою вагітністю, медичний догляд за дитиною, направлення пацієнта, який не потребує екстреної медичної допомоги, у випадку необхідності на вторинну ланку та координація роботи з нею, ведення пацієнтів, що хворіють на соціально небезпечні хвороби, з психічними розладами, надання паліативної допомоги (зокрема оформлення рецептів на знеболювальне тощо).

Лікар первинної ланки також займається оформленням документів для направлення на медико-соціальну експертизу та реабілітацію осіб, які втратили працездатність.

Крім того, проектом документа визначено перелік діагностичних процедур та лабораторних досліджень на первинній ланці, серед яких гематологічні дослідження, біохімічні та імунохімічні дослідження, аналізи сечі та калу, електрокардіограма та рентгенографія грудної клітини, загалом 20 позицій.

Перелік скринінгових обстежень та показання до них по наступних захворюваннях визначений наступним чином: гіпертонічна хвороба та інші серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, рак шийки матки, колоректальний рак, рак молочної залози, рак передміхурової залози.

Також документом визначено вимоги до матеріального оснащення закладу, де надається первинна допомога, та інші норми, які регулюють цю діяльність.

Проект наказу буде затверджено після обговорення з експертним середовищем та регіонами.

Окремо заступник міністра зазначив, що ці послуги повинні надаватися в повному обсязі у медзакладах всіх форм власності, які оформлюють з населенням договори на надання послуг гарантованої державою первинної медичної допомоги.
 
Всі документи розміщені для ознайомлення та громадського обговорення на сайті Міністерства
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: