fbpx
  • Головна
  • Новини
  • На Калущині згоріла церква – унікальна пам'ятка архітектури ФОТО, ВІДЕО

На Калущині згоріла церква – унікальна пам'ятка архітектури ФОТО, ВІДЕО

09:40, 11.06, 2018

У селі Новиця Калуського району на вугілля згорів храм. За словами очевидців, пожежа сталася близько другої години ночі у понеділок, 11 червня.

Сьогодні вночі згоріла церква УПЦ КП у седлі Новиця на Калущині. Про пожежу в мережі розповіли очевидці. 

"Першою вогонь через вікно о 01.45 хвилин побачила Леся Мойсин. На той час він локалізувався у паламарській. Відразу разом з родиною і сусідами обдзвонювали знайомих, повідомили рятувальників. До пожежників, за словами Лесі Мойсин, довго не могли додзвонитися.

Сигнал про пожежу до рятувальників надійшов о 2 годині 6 хвилин. Через 16 хвилин прибула перша пожежна машина. Вогонь швидко охоплював храм. Коли прибули пожежники, палала вже вся будівля церкви. Буквально за годину з найбільшої дерев'яної церкви в Західній Україні залишилося згарище.

Люди, які збіглися звідусіль, носили у відрах воду, допомагали пожежникам обливати водою сусідні будинки. Пожежникам вдалося врятувати дзвіницю, ротонду, сусідні будинки та церковну хатинку. Калуським пожежним допомагали колеги з Войнилова, Рожнятова, Карпатнафтохіму. На місці пожежі ще з ночі працює штаб, оперативні групи з'ясовують ситуацію. Люди обговорюють різні версії: від необережності – до навмисного підпалу", – розповіла Галина Когут.

За словами паламаря,  інформують "Вікна"у храмі дбали про безпеку. Вчора тут відбувалися церковні збори. Як стверджує чоловік, коли виходили, то вимкнули рубильник. Служителі храму вважають, що напередодні дотрималися всіх необхідних заходів пожежної безпеки. 

У церкві свічки тримають у руках і відразу гасять, каже чоловік. А на вході стоять ящики з піском, куди теж ставлять свічки. Коли виходять з церкви, ці свічки теж загашують, каже паламар. 

 

Спасо-Преображенський храм у Новиці був унікальним за своїми розмірами  це був найбільший дерев'яний храм Західної України. В масштабах України він поступався лише Троїцькому собору міста Новомосковськ. Церкву збудували місцеві будівничі у 1894-1963 роках  роботи велися вручну. Освятили храм у 1938 році. Цього року у серпні храм мав святкувати свій 80-літній ювілей.

Нагадаємо, що навколо цього храму понад півроку вирують пристрасті. 34-річного отця Любомира парафіяни підозрюють у крадіжці церковного майна. За один день родина сільського священика купила дві квартири в Івано-Франківську, витративши понад вісімсот тисяч гривень. А трохи раніше – автівку більш як за півмільйона. На час досудового розслідування його усунули від богослужінь. 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: