fbpx

На Коломийщині селяни взяли в заручники газовиків та не допускали до аварійного газопроводу

Суспільство 16:54, 31.08, 2018

Мешканці села Підгайчики Коломийського району, ризикуючи власною безпекою, не допускають газовиків до аварійного газопроводу, якому понад 46 років. Уже протягом трьох днів селяни перекривають дорогу та не дозволяють фахівцям здійснити заміну старого металевого газопроводу на новий поліетиленовий. А сьогодні у заручники взяли і самих працівників "Івано-Франківськгазу".

Як повідомили у прес-службі ПАТ "Івано-Франківськгаз", минулого року було проведено комплекс робіт з обстеження та оцінки технічного стану розподільного газопроводу та дворових газопроводів-вводів до житлових будинків у селі Підгайчики по вул. Гора. Після детального обстеження було прийнято рішення про необхідність заміни старих газових мереж на нові, поліетиленові. Термін їх експлуатації завершився, і вони є аварійними. Подальша їх експлуатація може призвести до надзвичайної ситуації.

Про це працівники "Івано-Франківськгазу" повідомляли селян, владу та голову сільської ради неодноразово. Вперше лист голові сільської ради та мешканцям села був надісланий ще у 2017 році. А також надсилали їм акти обстеження та роз’яснення, що газопровід є аварійним.

Головною причиною спротиву селян та готовність ризикувати власною безпекою є небажання людей  оплачувати заміну власних дворових вводів. Відповідно до кодексу газорозподільних мереж, роботи із заміни вуличного газопроводу здійснюються за кошти ПАТ "Івано-Франківськгаз". Натомість заміна газопроводів-вводів, які є приватною власністю споживачів, повинні оплачувати їх власники-споживачі.

"Сьогодні відбулася ініційована нами нарада за участі керівників районної адміністрації, правоохоронних органів та голови сільської ради. Ми вчергове пояснювали наслідки експлуатації аварійного газопроводу. Однак, приїхавши в село, нас знову не допустили до робіт на газопроводі", – розповідає головний інженер ПАТ "Івано-Франківськгаз" Андрій Витрикуш.

Ба більше, газовиків мешканці села взяли в заручники та вимагали відновити газопостачання, яке було припинене три дні тому. Люди в силовий спосіб намагалися вирішити питання. Однак працівники "Івано-Франківськгазу" запевняють, що експлуатувати аварійний газопровід не будуть, оскільки це може призвести до надзвичайної ситуації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: