fbpx

На Прикарпатті священик УПЦ судиться з греко-католиками за капличку. ВІДЕО

Суспільство 20:51, 20.03, 2019

Чисельною громадою та пішою ходою греко-католики селища Перегінське, що на Рожнятівщині, прийшли до суду. Це вже 12-те засідання, на якому намагаються владнати конфлікт, що виник між громадою УГКЦ та священиком УПЦ.

У селищі Перегінське, що на Рожнятівщині, виник конфлікт між конфесіями. Священик УПЦ отець Юрій Семко звернувся з позовом до суду про визнання права власності за ним на капличку Святого Юрія Побідоносця. Греко-католики позову не визнають, вважають споруду власністю громади.

Конфліктують за капличку, збудовану в 1999-2000 роках, інформує ТРК Незалежність. Позивач, отець Юрій, стверджує, що капличку побудували його батьки. 

"Це була їхня пожертва для Господа Бога, але з тією метою, щоби коли я стану священиком, я там служив", – обґрунтував позов у суді отець. 

За його словами, фінансувала будівництво виключно родина, будував батько, а керував будовою дідо. 

Священик стверджує, що греко-католики перешкоджають православним відправляти в каплиці богослужіння. Тому також сакральну споруду слід визнати такою, що належить православній громаді селища. 

"В селі є три церкви УГКЦ. На чолі єпархії – декан отець Роман Балагура. І склалася така ситуація, що не дозволяють служити нам в цьому храмі, який побудували мої батьки",  каже священик УПЦ. 

Натомість інша сторона стверджує, що каплиця  це дочерня церква парафії святого Духа УГКЦ. Про це говорить отець Василь Бойко. 

Мешканці Перегінського вважають, що каплиця належить всій громаді, оскільки була побудована в пам'ять про загиблих воїнів УПА. І в будівництві роботами допомагали жителі селища, стверджує Мирослава Глушко.

"Самі будемо полягати, але не дозволимо, щоби він взяв громадську каплицю собі у власність",  висловлює думку селян жінка. 

Декан Перегінська отець Роман Балагура позов не визнає на підставі того, що сакральна споруда не може бути чиєюсь персональною власністю. І не може бути православною, оскільки освячена греко-католицьким єпископом Софроном Мудрим.

"Нікому не заперечуємо  всі конфесії можуть приходити молитися. Буде євхаристійне єднання",  виступив у суді отець Балагура. 

В підсумку суд не прийняв остаточного рішення  зважаючи на час Великого посту та молитов, фінальне засідання перенесли на 7 травня. 

"Думаю, що все-таки є над нами Бог,  висловився житель Перегінська Роман Мельник.  Дуже боюся, щоби це не призвело до іншого, більш критичного стану в селищі. Думаю, що громада є у нас розумною і не допустить до цього". 

 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: