fbpx

На Прикарпатті хочуть збудувати свинокомплекс на 11,5 тисяч свиней

Суспільство 18:49, 07.06, 2015

Перший заступник голови Калуської РДА Віктор Гільтайчук провів засідання комісії щодо розроблення детального плану території за межами населеного пункту Кропивник, наміченої для будівництва внутрішньогосподарських об'єктів.

Йдеться про будівництво свиноферми ТОВ "Даноша" на 11 тисяч 500 голів свиней за межами села Кропивник. Противники будівництва ферми апелюють до влади: понад 90% громади проти будівництва свинокомплексу, тому не може бути мови про його спорудження, повідомляє КУРС із посиланням на Калуську РДА.

Хоча, як виявилось на засіданні комісії, з 2140 мешканців села зібрано понад 800 підписів проти будівництва. Прихильники будівництва кажуть: ті мешканці, які виступають за те, щоб будівництво відбулося, бояться відстоювати свою позицію, а через це існує думка, що, мовляв, уся громада проти будівництва свинокомплексу.

Перший заступник голови Калуської РДА Віктор Гільтайчук підкреслив:

"Позиція райдержадміністрації така: ми – за розвиток територій, але якщо громада проти такого рішення – то ми не можемо цю думку не врахувати. Останнє рішення – за громадою, яка має бути обізнана з достовірною інформацією, без викривлень, без перекручень. Люди мають знати правду".

Керівник відділу зовнішніх зв’язків та розвитку ТОВ "Даноша" Любов Богачевська розповіла про розвиток данської компанії у Польщі та в Україні. Основна увага у її доповіді була зосереджена на питаннях господарювання, співпраці компанії із сільськими радами, впливу підприємства на соціально-економічний розвиток населених пунктів на території Калуського і Галицького районів.

За словами Любові Богачевської, у випадку будівництва свиноферми ТОВ "Даноша" свої зусилля спрямує на розроблення генплану села, на фінансування спільного проекту (кошти в сумі 250 тис. грн); працевлаштування місцевого населення; поповнення сільського бюджету за рахунок орендної плати (більше 100 тисяч гривень); участь у соціальному житті села та ін.

На закиди селян про те, що у в селах, де працює "Даноша", неприємний запах, начальник районного управління держсанепідслужби Оксана Ананєвич заявляє: всі норми витримані, інколи трапляються порушення. Так само висловив інформацію представник екологічної служби Роман Кравець: порушення охорони навколишнього середовища відбувалися (загибель риби, спричинена отруєнням від гноївок свиноферми); накладались відповідні штрафні санкції, однак ситуацію компанія виправляє.

"Так, дійсно, інколи трапляються порушення. Але це через людський фактор, а не внаслідок технологічних процесів підприємства. Ми ніколи не ховаємося і не кажемо, що те, що вчинено нашими працівниками, це не наша вина. Ми визнаємо помилки і намагаємося їх виправити", – підтверджує Любов Богачевська.

Багато звинувачень мешканці села адресували сільському голові Михайлові Барничу, що він не відстоює думки громади.

Михайло Барнич усі "підкилимні" домовленості відкидає. 

"Мене звинувачують у тому, що я маю зацікавленість з "Даношею". Та ж Данія займає одне з перших місць у боротьбі з корупцією! Якби ця компанія чесно не працювала, вона би вже мала всі відповідні дозволи, давно б викупила земельну ділянку і будувала завод.

Звісно, я маю свою позицію, яку маю право мати. Я – за розвиток громади, за те, щоб тут розвивалося село, щоб наші діти мали заробіток вдома, а не їхали за кордон.

Стосовно цієї земельної ділянки, яка знаходиться за межами населеного пункту і на яку претендує "Даноша", то вона переведена у землі запасу і жодного стосунку сільська рада до неї не має".

Михайло Барнич закликав односельчан поїхати на запрошення представника "Даноші" Любові Богачевської до села Маріямпіль, де функціонує свинокомплекс.  

"Точно така ж ситуація, як і в Кропивнику, була в цьому селі. Люди не хотіли свиноферми, блокували різні організації будівництво ферми. Але зараз ситуація зовсім змінилася. Люди тут працюють, ферма функціонує", – зазначила Богачевська.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: