fbpx

На Прикарпатті старшокласників привчають до контрацепції

Здоров'я 13:47, 27.02, 2017

Про це йшлося сьогодні в Івано-Франківську на круглому столі про гарантії держави з безпечного материнства та дитинства у найближчі 5 років.

Лікар Центру планування сім’ї у кабінеті підліткової і дитячої гінекології Христина Гусак зазначила, що основною ціллю програми репродукції людини в кінцевому результаті є народження здорових і бажаних дітей. А ставлення до цього процесу слід починати формувати ще з підліткового віку.

"Ця програма дуже актуальна, тому що допомагає і лікарям, і жінкам – це інформаційне і матеріальне забезпечення. Завдяки їй повинно проводитися навчання лікарів, оскільки в нас є одна мета – попередити захворюваності, щоб народжувалися здорові і бажані діти",  зауважила Христина Гусак.

За її словами, велика увага приділяється санітарно-просвітницькій роботі серед молоді. Заздалегідь ретельно сплановуються лекції з дівчатками-ученицями 7-8 класів. Зокрема, вони слухають лекції про контрацепцію, про бар’єрну контрацепцію від інфекцій, якими можна заразитися статевим шляхом, про шкідливість абортів.

Для 10-11 класів лекції читають і для дівчат, і для хлопців, щоб формувати відповідальність обох партнерів. Зазначимо, що в Україні середній вік початку статевого життя – 15 років.

"В нас так склалося, що жінка завжди має нести відповідальність чи то за вагітність, чи то за інфекцію, якою заразилася. Хлопці повинні розуміти, що якщо вони буи разом, то і нести відповідальність мають також разом",  зазначила Христина Гусак.

Вона відзначила, що за час дії державної програми "Репродуктивне здоров’я нації", яка діяла до 2015 року, в Івано-Франківській області провели навчання лікарів. Так, сімейні лікарі у селах навчилися знаходити підходи до пацієнтів та давати їм фахові консультації з контрацепції.

Окрім цього, завдяки державній та обласній програмам репродукції було роздано багато контрацептивів.

"Небажану вагітність краще попередити, ніж потім її перервати. В нас під час Тижня планування сім’ї проводились лекції в позашкільному закладі про інфекції, які передаються статевим шляхом, про ранній початок статевого життя, і ми поклали презервативи у ящик, ми думали, що їх ніхто не візьме, а діти їх всі розібрали",  розповідає Христина Гусак.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: