fbpx

На Прикарпатті впроваджують електронну систему державних закупівель

Суспільство 11:39, 26.10, 2015

Днями обласний Центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій з ініціативи департаменту економіки обласної державної адміністрації за участю фахівців системи електронних державних закупівель "ProZorro" провів тематичний семінар на тему "Впровадження системи електронних державних закупівель в області".

На сьогоднішній день законодавча база у сфері державних закупівель за своїм змістом виступає лише регулятором нормативо-правових відносин у цій галузі, але водночас не може гарантувати проведення чесних та прозорих торгів. За словами директора департаменту економіки облдержадміністрації Володимира Поповича, запровадження нововведень у сфері державних закупівель на Прикарпатті допоможе в подальшому повністю викорінити системну корупцію та водночас сприятиме покращенню загального стану соціально-економічної галузі області, особливо в частині проведення реформи місцевого самоврядування та підтримки децентралізації.

Зараз за такими новітніми стандартами щодо впровадження системи електронних закупівель працюють не лише країни ЄС, але й максимально долучаються інші держави світової спільноти. Досвід доводить, що вже у перший же рік запровадження електронної системи державних закупівель результати виправдовують очікування щодо покращення процедури проведення.    

Ідея про створення системи державних закупівель "ProZorro" виникла у минулому році. Система була створена з ініціативи громадських організацій, комерційних майданчиків, державних органів та підприємців. Сьогодні це пілотний проект, до якого підключено 6 комерційних майданчиків (веб-сайтів), які працюють у сфері держзакупівель. 

Особливість реалізації проекту у тому, що "ProZorro" не передбачає використання державних коштів, а фінансування проекту відбувається за рахунок компаній-комерційних майданчиків (веб-сайтів) та донорів, у переважній більшості міжнародних. Основний принцип роботи, за задумом організаторів, – максимальна публічність. Після реєстрації на сайті можна безперешкодно переглядати інформацію про компанії, яка знаходиться у відкритому доступі.

На семінарі обговорено зміни до чинного законодавства у зв’язку з прийняттям 15 вересня цього року Закону України "Про внесення змін до деяких законів України у сфері державних закупівель щодо приведення їх у відповідність з міжнародними стандартами та вжиття заходів з подолання корупції", анонсовано зміни після введення в дію з 12.09.2015 року Закону України від 11.02.2015 року № 183-VIII "Про відкритість використання публічних коштів".

За допомогою фахівців проекту "ProZorro" проведено тренінг із самостійної реєстрації на торговому майданчику, розміщенню пропозицій та оперативного проведення електронних торгів в тестовому режимі.

Семінар виявив позитивний ефект практичного вивчення механізму та запровадження електронної системи державних закупівель товарів, робіт і послуг, що підвищить рівень прозорості та відкритості здійснення закупівель, а також створить додаткові умови для подолання корупції у сфері державних закупівель.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: