fbpx

На Прикарпатті визначили групу людей, яка відповідатиме за відновлення футбольного клубу

Спорт 17:11, 25.04, 2016

Сьогодні в Івано-Франківську обговорили відновлення футболу на Прикарпатті.

В обговоренні взяли участь представники обласної, міської влади та інші зацікавлені сторони. Зокрема, йшлося як про фінансову, так і організаційну сторону.

Читати також: У Франківську шукатимуть спонсорів для футбольного клубу

Депутат обласної ради Ігор Дебенко зазначив, що Івано-Франківськ в екстреному порядку отримав право пройти атестацію. Усі клуби уже пройшли її, тому це потрібно робити вже. Якщо чемпіонат України почнеться у серпні, то до червня місто мало би пройти атестацію, а часу дуже мало.

Депутат обласної ради та заступник міського голови Івано-Франківська Олександр Левицький зауважив, що на разі є лише негативний досвід минулих років. Він висловив пропозицію, що футбольний клуб має бути ініційований громадською організацією.

"На фоні того, що бюджет не може повністю фінансувати команду, на фоні невтішного досвіду попередніх років я пропоную, щоб це була громадська організація, щоб органи влади не були співзасновниками. Я хочу, щоб усі, хто любить футбол, розуміли, що бюджет не зможе профінансувати професійний клуб. Має бути паритетне управління між засновниками клубу. Я за те, щоб ми робили це на базі МФК "Тепловик", але це має бути новий народний клуб, без старого шлейфу, старих порядків. Спонсори готові будуть вкладати лише у новий клуб, керівництву якого довірятимуть. Громадська організація може мати статус неприбуткової, тому ми матимемо більше можливостей, ніж це би була комунальна установа", – сказав Левицький.

Голова бюджетної комісії Микола Палійчук запропонував, щоб футбольний клуб став спільним комунальним підприємством, щоб місто і область могли делегувати своїх членів правління.

"По 40% матимуть область і місто і 20% для потенційних спонсорів  інвесторів, які купляють акції і фінансують клуб на ті 20%. "Тепловик" почав процес атестації, щоб ми їх фінансували, область має прийняти програму фінансування клубу. Ми її ще встигаємо прийняти. Винести на сесію програму розвитку професійного футболу на Прикарпатті. Воно б ішло у загальній програмі фінансування спорту",  зазначив Палійчук.

Директор компанії UTeam Тарас Гурик зазначив, що компанія вже 3 роки підтримує футбольний клуб "Тепловик", коли вони грали у групі "Б" області. У 2013 році футболісти стали другими у групі "Б", а в 2014-15 стали грати у групі "А", і за підтримки міської влади було поставлено завдання грати аматорську лігу.

"Якщо не буде знайдено потенційного приватного господаря чи групи господарів, то це буде важко. Витрати є великі, і вони постійні  від харчування до виїздів. Обласну команду ми підтримуємо, але команда Другої ліги – це зовсім новий рівень, якщо не знайти групи людей, то це буде малоперспективно",  розповів Тарас Гурик.

Директор департаменту фінансів Галина Карп наголосила на необхідності створення організаційно-правової форми клубу і детального кошторису.

Голова обласної ради Олександр Сич підбив підсумки зустрічі:

"Ми сьогодні констатуємо, що процес розпочинається на базі "Тепловика". Нам треба фінансувати "Тепловик". Для цього треба прийняти програми сприяння футболу у місті і області. Без такої програми ми не зможемо дати фінансування. Тому треба подавати проект рішення про фінансування футболу. Паралельно мають напрацьовуватись нормативно-правова база клубу. Але хтось має бути центровим у цьому процесі. Потрібно, щоб група людей готувала ці документи".

До робочої групи увійшли Олександр Левицький – від міської влади, Ярослав Паранюк – від ОДА, Микола Палійчук  від обласної ради, Тарас Гурак  від "Тепловика", Василь Ольшанецький – один з ініціаторів відродження футболу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: