fbpx

На Прикарпатті з'являться опорні школи

16:30, 08.02, 2016

Заступник Міністра освіти і науки Павло Хобзей розповів про децентралізацію та реформу у системі загальної шкільної освіти.

Павло Хобзей зазначив, що 2016 рік буде роком змін у середній освіті, передає прес-служба Івано-Франківської ОДА.
"В Україні сьогодні відбувається процес децентралізації. Ми вже давно говорили про освітні округи. Те, що раніше було освітнім округом, зараз є об’єднаною територіальною громадою".
Як пояснив заступник Міністра, йдеться передусім про сільську місцевість. За певними критеріями буде обрано так звану опорну школу, а школи, що є навколо неї, стануть її філіями. Відповідно, буде призначено єдиного директора, який відповідатиме і за роботу філій.
"Для цього у нас існують інвестиційні програми, які допоможуть створити хорошу матеріальну базу. В бюджеті цього року закладено 200 мільйонів гривень для інвестування  пілотних опорних шкіл", – повідомив Павло Хобзей.
За словами заступника Міністра, початкова школа має бути наближена до місця проживання дітей, а учні 5-х класів і старші зможуть їздити у школи шкільними автобусами. Тим закладам, які подадуть кращий проект розбудови шкільної системи у своєму районі, надаватиметься гранд, сума якого становитиме від 3 до 5 мільйонів гривень на одну школу. 
"Ці кошти мають бути витрачені на шкільні автобуси, лабораторії, енергозберігаючі технології, навчання вчителів",  підкреслив Павло Хобзей.
Таких шкіл в області буде від 3 до 5, і те, як розпоряджатися коштами, вирішуватиме область.
"Рішення щодо проведення реорганізації прийматиме лише територіальна громада, адже основою децентралізації є самоврядування",  наголосив заступник Міністра.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: