fbpx

На річках Західної України гравій крадуть тоннами щодня, – розслідування

Суспільство 09:32, 05.11, 2014

Колись мальовничі річки Західної України тепер обернулися бідою для місцевих мешканців. Все через браконьєрів, які брутально, тоннами, щодня вибирають річковий гравій. Домівки осідають, земля іде під воду, а колодязі висихають просто на очах. Б‘ють на сполох і екологи: адже такий варварський заробіток може призвести до справжньої екологічної катастрофи.

 

Щоб переконатися, яка ситуація із річковим гравієм зараз, журналісти проекту "Народний конроль. Спецвідрядження» проінспектували Львівщину, Прикарпаття та Буковину. Побачене їх шокувало.

За останні кілька років із річки Прут, зокрема на Буковині, масово вивозили гравій. Мешканці розповідають: через це страждає усе навколо. Стіни рідного будиночку 73-річної бабці Домніки – вкриті тріщинами. Через постійний видобуток гравію помешкання почало осідати.

"У пивниці я колись могла стояти на повний зріст. А зараз мушу згинатись, бо все помалу сповзає. Надто в останні роки, коли почали найбільше видобувати гравій", – показує підвал старенька.

Люди розповідають: відколи на річці почали копати, вода у колодязях щезла. Землевпорядник Цуренської сільської ради Василь Москалюк запевняє: в останні роки частина села просто пішла під воду. Чоловік обурений: щоб так крали гравій, як сьогодні, не пам‘ятає.

"Двадцять років тому було зовсім по-іншому. Переважно вибирали каміння восени чи взимку. Однак тепер приїжджають круглий рік. У будь-який час, коли їм потрібно", – розповідає Василь.

Щоб дізнатися, хто пускає хати під укіс, проект "Народний контроль. Спецвідрядження" вирушив у власний рейд ловити річкових браконьєрів. Результати – вражаючі. Просто посеред Пруту із численними порушеннями гравій видобувають автівки із наліпками "рідного" Новоселицького автодору. Місцеві активісти ж розповіли, що знає про це і прокуратура, і екоінспекція, навіть працівники ДАІ. Саме вони і мали б слідкувати, чи мають підрядники дозвіл перевозити річковий камінь.

У Тисменицькому районі, що на Івано-Франківщині, журналісти лише за кілька годин виявили аж дві вантажівки та екскаватор, за допомогою яких видобували та перевозили гравій із Дністра. Тим часом прокуратура Тисменицького району за весь рік зареєструвала лише одне кримінальне провадження за незаконний видобуток річкового каменю.

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: