fbpx

НАША ІСТОРІЯ. Станиславівські оголошення: модний інгаляційний заклад доктора Мондшайна

Наша історія 16:30, 08.12, 2014

Звичайні оголошення, які ми бачимо щодня й одразу забуваємо, можуть колись у майбутньому виявитися ключиком до розуміння нашого часу й способу життя. Пропонуємо зануритися в історію повсякденності старого Станиславова, орієнтуючись за "меседжами", які посилають нам оголошення в тогочасній місцевій пресі.

З приходом зими в багатьох іванофранківців з’являється не лише новорічний настрій, а й негаразди зі здоров’ям – кашель, застуда, бронхіт… Доводиться лікуватися, а інколи й відвідувати інгаляційний кабінет. Проте жоден з нас ніколи б не подумав, що інгаляційний кабінет може бути… дуже модним закладом. А на початку ХХ ст. такий кабінет вважався справжньою гордістю Станиславова, адже був надзвичайно комфортним і суперсучасним, звісно, як на той час. Він був відкритий у жовтні 1905 р. в пасажі Гартенберґів доктором Максиміліаном Мондшайном, який був досить відомим лікарем у місті. Певний час він працював у віденській клініці, а по прибуттю до Станиславова спеціалізувався в основному на дитячих хворобах.

Як бачимо з оголошення, в кабінеті застосовувалися інгалятори системи доктора Баллінга, видатного німецького лікаря, який вважається одним із засновників бальнеології й курортного лікування. Ця система забезпечувала особливо глибоке проникнення лікувальних речовин до органів дихання пацієнта. Реклама переконує, що інгаляційне лікування – то найкращий засіб від хвороб носа, горла, хронічних запалень бронхів та легень, при різних видах астми й навіть при хворобах, що виникають через вапняні відкладення на судинах. Названі й міста, де працювали схожі заклади: Ішль (Австрія), Райхенгалль (Німеччина), Зальцбрунн (нині курортне польське місто Щавно-Здруй), Емс (Німеччина), Луссінпікколо (нині курорт Малі-Лошинь в Хорватії) й у відомому на весь світ курортному Баден-Бадені.

Заклад працював щоденно від 11-ї до першої години дня й від 17.00 до 19.00. Він складався з чотирьох відділів – двох для холодних інгаляцій, двох для теплих. Теплі інгаляції проводилися за допомогою пари й цілющих ефірних олій, а при холодних пацієнти вдихали аромати ефірних олій, що подавалися під тиском при кімнатній температурі. Особливо лякливих попереджають, що застудитися при "холодних" інгаляціях неможливо. До інгаляційного кабінету можна було потрапити, ввійшовши до пасажу Гартенберґів з боку вул. Костюшки (нині вул. Сотника Мартинця). В пасажі Гартенберґів тоді було п’ять входів – по два з боку сучасного Вічевого майдану та вул. Сотника Мартинця, один з боку вул. Галицької).

Хоча в пасажі Гартенберґів уже давно немає "модного" інгаляційного закладу, в державних та приватних клініках міста його знайти зовсім нескладно. Тож якщо застудилися – не зволікайте з лікуванням!

Олена Бучик

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: