fbpx

Найстаріший дзвін Калуша зняли із дзвіниці, щоб передати у музей. ФОТО

Суспільство 15:32, 20.02, 2017

Настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці о. Андрій Челядин сьогодні передав у майбутній музей дзвін, який наразі є найстарішим із віднайдених на території міста.

Дзвін сьогодні перевезли до музею. Він, хоча і зберігався у дзвіниці храму на Загір’ї, але не використовувався, бо має тріщину і не має била, інформують "Вікна".

"Ми передаємо дзвін на тимчасове зберігання", – акцентував о. Андрій Челядин.

Читайте також: Майбутній музей дзвонів у Калуші отримав дзвоник від матері Скрябіна

У церковній дзвіниці тим часом залишаться інші дзвони. Вони також доволі старі, але, як стверджує дослідник Василь Фіцак, найімовірніше, їх можна вважати вже сучасними.

Щодо дзвону, який сьогодні поповнив колекцію майбутнього музею, то він потребує очищення і, ймовірно, реставрації. На ньому є дата  1919. Очевидно, це рік, коли його відлили. Вага дзвону  приблизно 22-25 кілограмів. Також на ньому є номер "28".

"Наразі ми ще його не встигли оглянути. Видно, що потрібно буде стерти фарбу з дзвона. А от чи відновлювати його повністю, ще будемо думати. Справа у тому, що у ньому відсутнє било, і навіть якщо його дзвонові повернути, звук усе одно буде інший. Те саме з тріщиною. Думаю, що логічніше було би дзвін просто очистити і "законсервувати" у тому вигляді, який він має зараз",  зазначив директор музейно-виставкового центру Артур Єфремов.

Читайте: Як у Калуші унікальні дзвони відливали. ФОТО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: