fbpx

Недобудова нового перинатального центру в Івано-Франківську як пам'ятник чиновницьким обіцянкам

Суспільство 15:15, 28.02, 2016

Наприкінці цього року новий перинатальний центр мали би ввести в експлуатацію. Проте будівництво законсервоване з 2014 року. Грошей на завершення проекту немає, повідомили в Івано-Франківській ОДА.

Ще у 2011 році на території Івано-Франківської обласної клінічної лікарні почали будувати сучасний перинатальний центр. Кошторисна вартість будівництва – 170 млн грн. Коштів було "освоєно" вдвічі більше, але центру нема, є недобудова.

П’ять років тому тодішній голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк заклав капсулу під фундамент найсучаснішого обласного пологового, а його заступник Руслан Гусак повідомив, що з держбюджету вже виділено 8 млн грн. За ці кошти планувалось розпочати будівництво поліклініки, підвести всі комунікації й збудувати окрему електропідстанцію, пише Репортер.

Будувала місцева компанія "Бетон груп ІФ", яка виграла тендер. Центр запроектували на 150 ліжко-місць, мали спорудити поліклініку та діагностичний відділ.

На початку 2011 року начальник головного управління регіонального розвитку та будівництва Івано-Франківської ОДА Петро Гречанюк на сесії міськради повідомив, що площа будівництва  два гектари, а ділянка перебуває в постійному користуванні обласної лікарні. За його словами, також було передбачено будівництво двоповерхової автостоянки на 150 місць з вертолітним майданчиком на даху (!) та благоустрій території. На це у 2011 році у держбюджеті нібито передбачили 20 млн грн.

У 2014-му на будівництво перинатального центру освоїли вдвічі більше коштів, ніж планували у проектно-кошторисній документації. Василь Чуднов, який тоді ще очолював ОДА, заявив, що ліжок у родильному відділенні буде 200, а не 150, і в денному стаціонарі  ще 40.

На той час об'єкт уже мав проблеми з фінансуванням. Будівельникам боргували. Господарський суд Івано-Франківської області постановив стягнути з головного управління регіонального розвитку та будівництва ОДА на користь "Бетон груп ІФ" понад 3 млн грн. Представники влади затримку виплат пояснили недофінансуванням обласного бюджету.

І ось у 2014 році будову законсервували  через брак грошей.  

Згідно з технічною документацією, щоб завершити центр, потрібно ще 18,9 млн грн. У результаті це має бути пологовий стаціонар з палатами інтенсивної терапії на 125 ліжок, поліклініка на 200 відвідувань за зміну з денним стаціонаром на п’ять ліжок і клініко-діагностична лабораторія. Там же має бути чотири операційних і 12 пологових залів, два з яких  індивідуальні бокси для вагітних і породіль з інфекційними захворюваннями.

Згідно з графіком будівництва, наприкінці цього року перинатальний центр мають ввести в експлуатацію. Основним донором, який мав би виділити кошти для завершення робіт, є Державний фонд регіонального розвитку. Замовником будівництва  є департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури ОДА.

На даному етапі роботи виконали лише на 21%.

Неофіційно лобіювання будівництва центру пов’язують з Зіновієм Митником, який з 2008 до 2010 року працював на посаді заступника міністра охорони здоров’я, а з 2010-го обіймав посаду міністра. Але про будівництво перинатального центру минулого року згадував і міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі під час перебування у Франківську. Міністр тоді наголосив, що область потребує завершення будівництва. 

Однак у бюджеті на 2016 рік фінансування довгобуду також не передбачено. 

Прикарпатські жінки народжують у старому ОПЦ зі зношеним обладнанням, скаржаться на відпрацьовані інвентер та обладнання. Влада розводить руками і не називає навіть приблизних термінів завершення "Сучасного обласного перинатального центру у м. Івано-Франківську" – так звучить назва законсервованого проекту.

Читайте також: Ціна життя: скільки коштують пологи в Івано-Франківську

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: