fbpx

Нове обличчя старовинних ікон: у Франківську відновлюють сакральні артефакти. ВІДЕО

Культура 17:56, 09.01, 2017

В Івано-Франківську діє унікальний проект реставрації старовинних ікон та скульптур "Врятуймо скарби разом".

Більшість збережених творів за радянських часів звозили із храмів усього Прикарпаття до Івано-Франківського обласного музею релігії та атеїзму. Як правило, там вони руйнувалися без належного догляду. Зі здобуттям Україною незалежності колекція перейшла на баланс Івано-Франківського краєзнавчого музею, розповідає 5 канал.

Валерій Твердохліб – професійний реставратор. Лік відновлених ним ікон уже ведеться на сотні. У 2009 році чоловік започаткував музейний проект "Врятуймо скарби разом!" і почав відновлювати старовинні сакральні артефакти. Справа ця не з дешевих – тож до проекту залучив меценатів.

"Ми як реставратори стикаємося з безліччю проблем. Фактично зараз робимо свою роботу у дуже важких умовах, але важливо донести цю проблему до людей", – каже завідувач відділу реставрації обласного краєзнавчого музею Валерій Твердохліб.

Деякі витвори музею дарують із приватних колекцій. Реставратори кажуть, часто люди не знають, як за ними доглядати, і мимоволі руйнують.

Одним з останніх відкриттів проекту стала галицька ікона "Різдво Христове", датована XVII століттям. Від жахливих забруднень реставратори рятували святиню буквально під мікроскопом майже протягом року.

Нині колекція відреставрованих святинь займає у краєзнавчому музеї кілька залів. Ці експонати, стверджують фахівці, нічим не програють європейським зібранням.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: