fbpx

НПП "Гуцульщина" запрошує всіх охочих у похід до легендарного озера Лебедин

Стиль життя 15:27, 25.08, 2015

В четвер, 27 серпня, Національний природний парк "Гуцульщина" організовує похід до найбільшого озера Косівщини - Лебедина.

Довжина маршруту — 7 км, висота підйому — 300 м, пише Мапа Косів

З центра села Шешори учасники походу вирушать до присілка Гаршиці і піднімуться стрімкою лісовою стежкою до гори Пасічна. Дорогою повертаємо ліворуч. За лісом височітиме гора Лебедин, біля якої на висоті 650 метрів над рівнем моря розташоване однойменне озеро.

Площа плеса – приблизно гектар. На жаль, але з боків і центру воно поступово заростає.

У навколишніх селах розповідають багато легенд, пов’язаних з цим озером. Одна з них про те,  як колись полюбилися бідний хлопець і багата дівчина. Батьки її не погоджувались приймати у сім’ю бідного зятя і не давали згоди на весілля. Тоді у безвиході втекли молоді далеко в гори, натрапили на озеро і в ньому повінчалися навіки, бо хотіли залишитися вірними одне одному назавжди, як лебеді.

Озеро Лебедин звідусіль оточене буковим лісом, за яким простягається смуга лук. На луках, особливо на південно-західному схилі? часто зустрічаються великі і малі болота. Розмаїтим є видовий склад рослин. На приозерній ділянці зростає низка малопоширених видів, властивих rарпатським лісам, таких як первоцвіт весняний, вовчі ягоди звичайні, папороть букова , фегоптерис дубовий, пухирник ламкий. На заболочених місцях переважають пухівково-осоково-різнотравні угруповання. Цікавим і багатим є тваринний світ. Неподалік озера можна зустріти карпатського оленя, косулю європейську, дикого кабана, саламандру плямисту, зайця, лисицю.

Після відвідин озера група вирушить стежкою повз скелі: поруч височіє хребет Брусний (950 м. над рівнем моря), на ньому знаходиться канатно-бугельний підйомник, яким користуються любителі гірськолижного спорту. 

Звідти учасники походу повернуть до автодороги: відкриється вигляд на полонину Росохату. Група дійде до печер Довбуша, від центральної дороги до них 200 метрів, та підхід важкий, тому що скальні стіни тут майже прямі. Печера має форму прямокутного тунелю довжиною 27 метрів, шириною 1-1,5 метра і розміщена неподалік колишньої важливої возової дороги, що з’єднувала Космач, Брустурів і Шепіт з Пістинем, Косовом і Яблуновом.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: