fbpx

Обласна екоінспекція звинуватила сільських голів у "кришуванні" незаконної вирубки лісу

Суспільство 12:01, 16.03, 2016

Перший заступник начальника Держекоінспекції в області Ігор Яківчук розповів, скільки збитків завдано довкіллю незаконними вирубками лісу і хто в цьому винен.

На засіданні колегії обласної Держекоінспекції Ігор Яківчук повідомив, що минулого року у лісовій галузі Прикарпаття екоінспекція провела 81 перевірку, притягнула до адміністративної відповідальності 202 особи, наклала 19 тис. грн адмінштрафів, нарахувала збитків навколишньому середовищу на 2 млн 864 тис. грн. 

За словами Яківчука, найбільші збитки: у Кутському лісгоспі – 1 млн грн, Осмолодському  700 тис. грн, Надвірнянському спецагролісгоспі  200 тис. грн.

"Є багато лісогосподарських підприємств, які можна поставити в приклад, а є такі, які можна критикувати. Попри недостатність фінансування налагоджено роботу лісової охорони, але є багато проблем в органах місцевого самоврядування. Особливо у таких населених пунктах, як Гута, Кричка, Рожнятівський район",  каже Яківчук.

Він наводить типові приклади: сільська рада виділяє 0,25 га землі начебто з чагарниками, приїздить інспекція  і виявляє, що там не чагарі, а ліс віком 100-150 років.

"Тобто людина отримує не лише землю під хату, а й ліс на неї,  каже Яківчук. – У селі Шепіт Косівського району приїжджала навіть поліція: селяни виставляють перед собою дітей, стають позаду них і що їм зробиш?" 

Покарати сільські ради, на відміну від працівників лісгоспів, інспекція не може, каже Яківчук. Він запропонував поміркувати над впровадженням штрафів для сільрад і сільських голів, які "кришують" незаконні рубки. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: