fbpx

Обласній філармонії присвоять ім'я Іри Маланюк

Культура 10:47, 06.09, 2017

Про присвоєння Івано-Франківській обласній філармонії імені Іри Маланюк доповів сьогодні на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу начальник Управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА Володимир Федорак.

Він зазначив, що це питання розглядали на зборах колективу, були громадські слухання.

"Це наша землячка зі Станиславова, вона тут здобула освіту і увійшла у світову історію музики. Вона була примою Віденської опери, прославилася в оперних театрах Німеччини і Австрії. Парадоксально, але там її знають більше, ніж тут. І ще одне: її будинок розташований за 100 метрів від філармонії",  зазначив Володимир Федорак.

Члени комісії одноголосно підтримали присвоєння імені Іри Маланюк обласній філармонії.

Довідково:

Іра Маланюк (1919-2009) була однією з найвідоміших оперних співачок свого часу. Народилася вона у м. Станиславові (тепер Івано-Франківськ). Впродовж своєї блискучої кар’єри виступала на найпрестижніших оперних сценах і камерних естрадах в Австрії, Аргентині, Бельгії, Великій Британії, Голландії, Іспанії, Італії, Німеччині, Португалії, США, Франції, Швейцарії.

Двічі – в Австрії та Німеччині Іра Маланюк удостоєна високого титулу "Каммерзенгерін". Впродовж багатьох років очолювала списки найвідоміших вагнеристок, які виступали у Байройті. У її репертуарі було понад 80 оперних партій, концертна камерна програма складалась з творів багатьох композиторів, а свої виступи завершувала завжди українськими солоспівами. Будучи громадянкою Австрії, Іра Маланюк часто приїздила на рідну землю, ділилась своїм досвідом.

Іру Маланюк вважають відомою австрійською, швейцарською, німецькою та українською оперною співачкою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: