fbpx

Переселенці і російські активісти-миротворці звинуватили міського голову Франківська в тиску

Політика 14:36, 16.08, 2016

Переселенці з Донбасу та активісти Миротворчого громадського руху з Росії, які запланували діалогову акцію "Спільна кухня", відповіли на попередження міського голови Івано-Франківська.

Після заяви Руслана Марцінківа про його бажання подати судовий позов на учасників українсько-російської акції "Спільна кухня" виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради виніс попередження громадським активістам. В листі йдеться про те, що "…проведення даного заходу може нести в собі загрозу безпеці його учасників…".

У відповідь організатори "Спільної кухні" поширили заяву про "інформаційний тиск" і запросили мера на свій захід:

"Незважаючи на інформаційний тиск з боку посадових осіб сьогодні о 15.00 в Івано-Франківську відбудеться діалогова акція "Спільна кухня", в якій візьмуть участь громадські діячі та правозахисники з Прикарпаття, активні переселенці з Донбасу та активісти-миротворці з Росії. Мета цієї миротворчої акції – сприяти налагодженню діалогу через безпосередній контакт між людьми з країн та регіонів, що знаходяться у стані збройного конфлікту, а також показати українцям разючу різницю між агентами путінського режиму (яких вони бачать в новинах) та Миротворчим громадським рухом в Росії, що відстоюють демократію у власній країні.

Олекса (Санкт-Пітербург, Росія), активістка Миротворчого руху в Росії:

"Для меня важно наладить связь, которая сейчас утеряна, попытаться вернуть культуру живого диалога и неформального общения. Я хочу своим примером показать, что в России есть люди, не поддерживающие милитаристическую пропаганду правительства. Пока мы не можем изменить ситуацию в своей стране, но мы можем своими солидарными действиями с украинским обществом показать альтернативную точку зрения и пытаться противостоять агрессии правительства".

Організатори події звертаються до пана Руслана Марцінківа з пропозицією долучитися до "Спільної кухні", щоб на власні очі побачити різницю між путінським режимом та Миротворчим громадським рухом в Росії. Акція відбудеться біля меморіалу Вічного вогню (вул. Рєпіна). У форматі неформальної розмови учасники акції спробують обговорити найбільш болючі питання, що постають перед українським суспільством протягом останніх років, а гості з-за кордону розкажуть про дії правозахисного миротворчого руху в Росії. Під час проведення акції у громадському просторі міста буде створена мобільна "кухня", де проходитиме чаювання та відбуватиметься діалог. До участі у дискусії матимуть змогу долучитися всі охочі мешканці міста.

Микола (Москва, Росія), активіст миротворчого руху в Росії:

"Пропаганда работает на полную мощность, и всё больше людей в России видит в украинцах врага. Думаю, что слухов и пропаганды в Украине тоже хватает. Сама поездка в Галичину поможет мне развеять мифы и предубеждения среди моих знакомых. А я постараюсь рассказать украинцам о России и россиянах, прежде всего тех, которые выступают против войны"

Варто зауважити, що акція "Спільна кухня" відбуватиметься протягом серпня-жовтня у різних містах України та Росії. За її результатами українські та російські активісти планують виробити нову методику роботи зі стереотипами і нетолерантністю у суспільстві за допомогою організації живого спілкування.

Акція "Спільна кухня" ініційована правозахисними активістами з України та Росії в рамках міжнародної миротворчої ініціативи "Молоді голоси за МИР", яку адмініструють і реалізують Освітній дім прав людини в Чернігові за підтримки Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ / ОБСЄ), Української Гельсінської спілки з прав людини, Міжнародного Молодіжного Правозахисного Руху і Будинку прав людини – Воронеж за підтримки Норвезького Гельсінського комітету.

Проект підтриманий Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ). Інформація та думки, що містяться в цьому документі, не обов'язково відображають політику та позицію БДІПЛ.

В Івано-Франківську захід організовує Молодіжна організація "СТАН", що працює задля розвитку креативного громадянського суспільства та є координатором правозахисного освітнього проекту "Діалог та примирення в регіонах України", що об’єднує зусилля правозахисників, вимушених переселенців та молодіжних активістів".

Акція "Спільна кухня" відбудеться сьогодні о 15:00 біля меморіалу Вічного вогню. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: