fbpx

Петро Буяк вирішив "затопити Івано-Франківськ морем" і в будівлі ОДА оселити медуз – замість чиновників

Культура 11:01, 01.07, 2014

Вже третю виставку просто неба представив ексцентричний Петро Буяк на вікнах "Молочного кафе" у Івано-Франківську. Цього разу вона присвячена відпочинку, морю та рідному місту.

Пофантазувати на тему "Що було би, якби на Франківськ впало море" Петра Буяка надихнуло літо. Незважаючи на ситуацію в країні, жителі міста не відмовляють собі у традиційних літніх подорожах в Одесу чи за кордон. А ось Івано-Франківськ до відпочинку не надто пристосований. 

"Франківськ змінився. Наше місто хочуть змінити архітектурно: новобудовами, багатоповерхівками. Намагаються зробити місто кращим, але виходить навпаки – все стає тільки гірше. Тому я просто вирішив знищити всю цю "кічуху" і відкрити нове бачення нашого міста  затопити його, а врятувати лише кілька цікавих місць. І люди пристосовуються до нового життя",  розповідає Петро.

Кожна картина має свою історію і підтекст. Їх всього вісім. На одній з картин міська ратуша зображена як маяк, це центральна будівля у місті. Не забув митець і про центральний ринок. Жартує, що ринок залишиться, навіть якщо місто затопить, – власник не віддасть його. На франківський "білий дім" у Петра також своє бачення – замість держслужбовців там він "поселив" медуз. На картинах зображені ще вокзал, стометрівка, телевежа, Вовчинецькі гори (які перетворилися на пляж). І не міг Буяк залишити поза увагою й підняття тарифів на проїзд у громадському транспорті, адже саме від сьогодні вартість проїзду зросла

Петро Буяк намалював свої картини усього лиш за одну ніч. Допомагав йому "куратор виставки", а за сумісництвом і друг Назар Днесь. Він зазначає, що, хоч картини жартівливі, та торкаються справжніх проблем:

"Сміх сміхом, але насправді у Франківську великі проблеми. Якщо я живу тут і хочу прийти на пляж та відпочити, позагоряти, прийняти сонячні ванни, – в нас його нема. В нас є міське озеро, де два метри квадратних, – це лише називається пляжем, в нас є дві річки – одна зліва, друга справа, а пляжу нема", – каже Назар. 

За місяць Петро Буяк обіцяє намалювати нові картини, щоб ці не набридли перехожим.

Нагадаємо, що перші дві виставки Петро відкривав також біля "Молочного кафе". Відкриття першої – "Вибирай і добирай років" супроводжувалося перформансом, її основним меседжем була пропаганда здороого способу життя. Друга виставка торкнулася історії нашого краю і називалася "Про Довбуша та його любов до жінок і гір". 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: