fbpx

Якість харчування школярів доведеться контролювати батькам, – Хмельовський

Суспільство 12:45, 04.02, 2016

Скасування безкоштовного харчування для школярів 1-4 класів найбільше вплине на батьків, які мають лише "білу" офіційну зарплату, адже інші зможуть отримати статус соціально незахищених.

Таку думку озвучив Голова Асоціації благодійних організацій навчальних закладів Івано-Франківської міської ради Петро Хмельовський на круглому столі, присвяченому проблемі харчування дітей у навчальних закладах.

"Частина категорій будуть харчуватись за рахунок бюджету. А залишаться діти, які будуть або харчуватися, або брати бутерброди. Це створить проблеми і для підприємців, які обслуговують їдальні", – зазначив Петро Хмельовський.

Він також зауважив, що харчування "влетить у копійочку" батькам, які виховують двох і більше дітей. Адже планується, що вартість сніданків буде 11 гривень, обідів – 13 гривень.

Зазначимо, що у франківських школах безкоштовно харчується майже півтора тисячі учнів-пільговиків.

Медики зазначають, що діти обов’язково повинні харчуватися 5 разів на день. Однак якщо за сніданком, підвечірком та вечерею повинні слідкувати батьки, то другий сніданок та обід дитина повинна отримати у школі. При цьому їжа повинна бути гаряча. За інших обставин у дітей можуть виникати розлади здоров’я.

Батьки наголошують і на якості харчування. Нагадаємо, минулого року представники громадських організацій влаштовували "батьківські рейди", під час яких перевіряли якість їжі та порції у шкільних їдальнях.

"Якщо раніше ми пробували контролювати якість харчування у школах і нам казали, що це в компетенції держави, оскільки вона фінансує, то тепер, коли плата за харчування лягає на плечі батьків, вони повинні будуть контролювати якість харчування",  додав Хмельовський.

Голова ГО "Мами Прикарпаття" Мар'яна Вершиніна зазначила, що якість харчування дітей має бути на першому місці, а питання вартості сніданків  другорядне. 

Підприємці стверджують, що не можуть цілком вкластися у ціну 11 гривень на сніданок, однак намагаються максимально дотримуватися норм. 

Як повідомляв КУРС, в Івано-Франківську "УКРОП" вимагає в міської влади забезпечити безкоштовне харчування учнів в школах міста Івано-Франківська. 28 січня перед засіданням сесії міської ради активісти "УКРОПу" провели акцію "Марцінків, нагодуй дітей", вимагаючи від влади відмовитись від поповнення статутного фонду "МІУКу" та перерахувати кошти на безоплатне харчування дітей.

Прикарпатський нардеп Олександр Шевченко підготував законопроект, щоб повернути безкоштовне харчування для школярів.

Читати також: У Калуші всі учні молодших класів харчуватимуться у школах безкоштовно    

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: