fbpx

Помер оперний співак, легенда української сцени, виконавець "Двох кольорів" Дмитро Гнатюк

Культура 17:13, 29.04, 2016

У п'ятницю, 29 квітня, після тривалої хвороби на 92-му році життя не стало оперного співака, режисера, педагога Дмитра Гнатюка.

Про це повідомляє газета День із посиланням на ректора Національної музичної академії Володимира Рожка.

У минулому році в академії відзначали 90-річчя баритона і народного артиста України.

Співак був першим виконавцем хітів 1960-х — легендарних пісень "Два кольори", "Мій Київ" та "Пісня про рушник" (Рідна мати моя…).

 

Прощання з Дмитром Гнатюком відбудеться 4-го травня у Національній опері.

На оперній сцені йому належать образи Остапа і Миколи з "Тараса Бульби" та "Наталки-Полтавки" Лисенка, Петруччіо ("Приборкування норовливої" Шебаліна), Мазепи й Онєгіна ("Мазепа", "Євгеній Онєгін" Чайковського), Демон у "Демоні" Рубінштейна, Фігаро з "Севільського цирульника" Россіні.

Гнатюк виступав як концертний співак, записав 21 платівку. У його репертуарі було понад 85 творів національної та світової класики — від буковинця Сидора Воробкевича до австрійця Йозефа Гайдна.

 

Оперний співак також був режисером-постановником вистави "Князь Ігор" О. Бородіна , "Запорожець за Дунаєм" Гулака-Артемовського , "Мазепа" на музику Чайковського, "Війна і мир" С. Прокоф'єва, "Севільський цирюльник" Дж. Россіні.

У 2012 році Дмитро Гнатюк підтримав фестиваль "Прикарпатські співаночки", який проводився для талановитої молоді з різних куточків України в селі Космач на Богородчанщині. Він відкривав музичне свято піснею "Співають, плачуть солов'ї". 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: