fbpx

Понад півтори сотні людей "скануватимуть" Івано-Франківськ на урбан-фестивалі

Суспільство 13:31, 11.08, 2017

З 12 по 20 серпня в Івано-Франківську пройде Міжнародний урбан-фестиваль "Сеанс Міського Сканування".

“Сеанс Міського Сканування” – міжнародний міждисциплінарний фестиваль про місто і для міста, покликаний спонукати учасників, передовсім мешканців Франківська, по-новому подивитись на рідне місто, переосмислити звичні уявлення про міські простори, архітектуру, спілкування у міському середовищі, ідентифікувати запозичені іноземні практики та віднайти для Івано-Франківська власні рольові моделі.

Ініціатор фестивалю Олександр Шевченко зазначає, що на 12 воркшопах у різних локаціях міста працюватиме 12 команд, які різними методиками змінюватимуть місця у більш комфортні і привабливі.

1

“Ми звикли, що всі рішення про місто спускаються згори. А цей фестиваль має на меті показати, що рішення із комфортнішого ставлення до міста і перебування у ньому можуть приходити знизу, від громадян”, – зазначає ініціатор.

Співорганізатор фестивалю Анна Пашинська наголошує, що ми звикли сприймати “урбаністику” у більш вузькому сенсі, і тому планують розширити його значення.

“Ми всі можемо долучатися до творення міста як великого організму різними методами. Тому ми запланували різні воркшопи з різними кураторами”, – розповідає Анна.

Презентації, дискусії, кінопокази проходитимуть в Опришівцях, на Німецькому озері, заводі “Промприлад”, аеропорті та інших. Воркшопи проводитимуть запрошені урбаністи, архітектори, музиканти, садівники, соціологи, фотографи із десятка країн світу (Італія, Іспанія, Польща, Угорщина, ін.).

Тема фестивалю – “Рольові моделі”. Кураторами є тандем “METASITU” – Едуардо Кассіно з Іспанії і Ліва Дударєва з Литви. Вони стверджують, що ми живемо у переломний революційний момент історії, оскільки за останні два роки більша частина населення світу перемістилася у міста. Тому формат міст потрібно задавати вже зараз.

“Те, що відбувається у Франківську (“Сеанс міського сканування” – КУРС), є визначальним, – ділиться Едуардо Кассіно. – Івано-Франківськ має особливе значення у цьому контексті, оскільки він, хоч і розташований на Заході України, є містом, де продукується новітній сенс”.

2

“Фестиваль як форма є не тільки подією, а й приводом для дискусії. Ми можемо подискутувати на дуже важливу тему – яким чином формуються міста – і переводити це в наше повсякденне рутинне життя”, – додає Ліва Дударєва.

На участь у фестивалі зареєструвалось понад 150 осіб віком від 6 до 54 років (понад чверть учасників віком 40+). Це представники різних міст України (Харків, Київ, Одеса, Калуш, Кути, Львів, Коломия, Жовті Води, ін.) та з-за кордону, зокрема зі США, Туреччини, Росії, Китаю.

Відкриття фестивалю відбудеться 12 серпня, у суботу, о 20.00, в літньому амфітеатрі парку Шевченка.

Актуальна інформація про фестиваль – https://www.facebook.com/IvanoScanning

Відпочинковий цех на “Промприладі” діятиме 16-18 серпня з 20.00, 19 серпня – з 17.00.

Не загубитись у подіях та локаціях, стежити за новинами допоможе спеціальний додаток на Android (буде і на App Store – шукайте за назвою City Scanning або Сканування Міста), який може скачати кожен.

Нагадаємо, КУРС писав, що міждисциплінарний урбан-фест захопить у Франківську 11 локацій. Це вирішили під час дослідницького візиту до міста кураторів і координаторів фесту – понад 20 експертів із 7 країн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: