fbpx

Потенційні інвестори не хочуть йти у Франківськ через брак виробничих площ

Економіка 10:20, 12.06, 2018

Від початку року в Івано-Франківську провели переговори з 14 інвесторами з різних країн світу: Ізраїлю, Туреччини, Литви, Великобританії, Японії та інших.

Про це повідомив сьогодні на оперативній нараді в МВК начальник управління інвестиційної політики Ігор Попадюк. За його словами, інвесторів найбільше цікавлять вільні виробничі площі, трудові та природні ресурси.

"Останні дві компанії, з якими вели переговори, шукають ринки і можливість розгорнути виробництва, – розповів Попадюк.  Компанія з Нідерландів шукала земельну ділянку на 10 га. Вони зустрічалися з місцевим ІТ-кластером, щоб побачити атмосферу Івано-Франківська. Їм все сподобалося: місто, як воно росте, як розвивається. Вони були задоволені і трудовими ресурсами. Ми об'їздили з ними усі земельні ділянки, які тільки можна, у тому числі приватні, обходили Хриплинську промзону, Івано-Франківський арматурний завод, 63 котельно-зварювальний… Основна перепона  відсутні великі земельні ділянки".

У Франківську потенційним інвесторам запропонувати найбільшу на 2,6 га. Вони хотіли збудувати завод на тисячу робочих місць. І компанія перейшла в місто Вінницю,  бо там є ділянки ще й з комунікаціями.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків визнав, що раніше не думали про такі земельні ділянки, а у Франківську земля промислова переважно приватна і подрібнена.

"Треба з приміськими селами думати, де можемо створити індустріальний парк",  запропонував мер.

Ігор Попадюк відповів, що у приміських селах все розпайоване і можливо пропонувати земельні ділянки лише в межах недіючих промислових підприємств.

"Ми шукаємо потенційні ділянки, які могли би бути цікаві інвестору. Це велика земельна ділянка площею 5,6 га між Вовчинецькою та Богдана Хмельницького – колишній "Птахокомбінат". Крім того, на ВО "Карпати" є два 10-тисячники – два великі корпуси по 0 тис. м кв., на одному з яких розгортається проект "Skoda"… В іншому такому ж приміщенні планують виробляти сонячні панелі. Вже є підписаний меморандум з компанією",  зазначив Ігор Попадюк.

Руслан Марцінків запропонував, щоб місто ще викупило недіючі площі, а також взяти промислову зону в комунальну власність, наприклад "Пресмаш".

"На жаль, не встигли по арматурному заводу. Там звільняють 20 га і продають,  сказав мер.  Зараз почнеться битва за виробничі площі".

"Наприклад,  інвестор "Flex" згорнув у Словаччині і переносить виробництво спортивного одягу і взуття в Україну. Теж цікавилися Франківськом. Окрім цього, є попит на офісні приміщення  німецька фірма хотіла відкрити кол-центр, але їм не підійшли застарілі приміщення, які потрібно реконструювати. Фірми просять сучасні вентиляцію, опалення, ремонт. Такого немає готового, треба будувати офісні приміщення класу А та В, щоби відповідати запитам інвесторів",  додав Ігор Попадюк.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: