fbpx

Проти абортів та пропаганди гомосексуалізму: як у Франківську пройшов марш за сімейні цінності. ФОТО

Суспільство 18:30, 02.06, 2019

Сьогодні центром Івано-Франківська пройшов "Марш на захист життя та сім'ї", що його організувала Івано-Франківська архієпархія УГКЦ.

Хода стартувала від пам’ятника Франку – тут під християнські пісні, які лунали з автобуса, збиралися учасники  маршу: священники, деякі з дружинами і дітьми, семінаристи, учасники молодіжних християнських спільнот, монахині з матерями, які є під їхньою опікою, віряни з франківських парафій.

1

Білі кульки з написами "Я (сердечко) сім’ю" та транспаранти, як і звуковий супровід двома мікроавтобусами, забезпечувала церква. Модерував дійство, тобто керував маршем отець Ігор Тузик з храму Різдва Христового, що на Мазепи.

"Захисти життя, життя двічі не дається", – співало ВІА. Підтягувалися люди – підходили і старші, і молодь, і родини з дітьми. До товариства священників, у якому вирізнявся владика Володимир Війтишин, приєдналися мер Франківська Руслан Марцінків та секретарка міськради Оксана Савчук.

"У нас троє діток, а сюди ми прийшли з двома. Ми всюди ходимо з дітьми, всюди беремо їх зі собою – і розважатися, і до церкви. Для нас сім'я – основа нашого життя, а діти – головне в ньому", – каже Марія. Візочок з річним братиком колише трохи старший хлопчик.

2

Поки учасники ходи групуються і озброюються кульками, молодь і семінаристи піднімають розкладені на землі транспаранти – вони будуть їх нести. Можна обрати собі до вподоби – вони ходять і читають написи. Написи стосуються переважно теми абортів, але говорять про важливість родини і дітей. Як-от: "Діти – це Боже благословення" чи "Дитина – це справжній подарунок від Бога для сім'ї, народу та світу". Серед них є кілька різкіших – "Звернення до влади: Захистіть наших дітей від пропаганди гомосексуалізму. Найцінніше, що у нас є – наші діти!" та "Це – людина! Немає виправдання вбивству невинних!"

3

З транспарантами формується колона. Ходу благословляє владика Війтишин – "Щоби дарунок Божий життя отримали всі, кого Бог кличе до життя". Вмикається маршова музика. Отець Тузик дає відмашку – можна йти.

Марш проходить по Незалежності до Вічевого майдану. Колона розтягується від перехрестя Франка – Мельника до повороту на Лепкого – кілька сотень людей. Час від часу з авто, яке веде колону, лунають гасла: "Подружжя – це союз чоловіка і жінки, як заповів Господь", "Є родина – є країна!", "Здорова родина – сильна країна!", "Тато, мама, я – щаслива сім'я!", "Всі разом – за сім'ю!", "Діти мають право на тата і маму!".

4

Пан Михайло – пенсіонер, гасла підтримує і вигукує разом із голосом в гучномовці. "Я прийшов, бо не можу просто так сидіти в хаті, коли це через кордони з європ-америк лізуть в нашу Україну оті ліберальні цінності. Все одно, кого любити – чоловіка чи жінку, все одно – мати чи не мати дітей, все одно, якою мовою говорити, в якій країні жити, – не можна допустити, щоби ця "зараза" поширилася і заповзла в голови нашим дітям і внукам", – пояснює, чому підтримує ходу, франківець. Каже, що вдома в родині гаряче обговорюють цю тему і вважають його "нетолерантним".

"Бог створив чоловіка і жінку, сказав бути плідним і множитись", – лунає поміж музику понад колоною.

Перша зупинка – молитва за життя ненароджених дітей. У молитві серед іншого просять навернути до правди не лиш батьків, а ще й лікарів. Завершують "Отче наш" і "Богородицею".

Мама Леся з сином – 12-літній хлопчик хворий на синдром Дауна, таких діток називають "сонячними". Зупиняються, щоби відпочити. Жінка каже: навіть якщо комусь здається, що вони несуть тягар хвороби, насправді вони мають дар любові. Хлопчик киває і посміхається.

Бабця Оля йде в колоні з внуком. 10-літній Максимко серйозний, намагається ловити крок дорослих і крутить головою навсібіч. "Йдемо вперше. Хотіла показати йому справжні речі, щоби потім він міг відрізнити цінне від того, що минуче, модне і неважливе", – пояснює жінка. На запитання, що важливе він побачив на марші, хлопчик каже: "Тут багато дітей!"

5

Ще одна зупинка – молитва батьків за дітей. Звучить: "Навчайте дітей власним добрим прикладом". Тему продовжують і закріплюють гасла: "Діти мають право на тата і маму!", "Дякуємо мамі за життя!".

На "стометрівці" приблизно така ж кількість людей, як у колоні, – з обох боків розглядають і знімають учасників маршу. Ті гордо йдуть під музику та в супроводі безтілесного голосу.

Третя зупинка – молитва про дар батьківства. Отець Ігор Тузик підкреслює, що, незважаючи на те, як багато у нас роблять абортів, є багато родин, які не можуть мати дітей. Молитву за можливість отримати дар любові, а саме так офіційно в церкві означують дар батьківства, завершують також тематичними гаслами.

6

На Вічевому майдані учасників ходи вже чекають мікрофони і батути – на одному з них банер: "Ісус любить тебе!" Це безкоштовні розваги для дітей – і малеча з маршу, як мурахи, розбігається по батутах. Дорослі і старші діти ще трохи слухають виступи.

"Ми вийшли не проти чогось, а за щось. Є дві важливі речі, які ми тут декларуємо. Що таке сім'я? Це союз чоловіка і жінки, бо так каже Бог, бо це його воля. Бог сотворив людину чоловіком і жінкою. Друга важлива річ – задля чого створив? Дав дар нового життя. Всі, хто тут є, усвідомлені християни, мають мати як мінімум троє дітей", – виступає отець Тузик.

Після слів владики Війтишина, мера Марцінківа та секретарки міськради Савчук отці-координатори маршу виконали програму "завести публіку" – намагалися розкричати слухачів і разом із ними скандувати ті ж гасла, які всі чули під час маршу. Оскільки особливого підриву не було, то знов перейшли до музики. Ходу за життя та християнські сімейні цінності завершили "живим" концертом. Слухати його залишилися одиниці. 

Отці – відбули. Банери й транспаранти вівезли в автобусах на місце постійного зберігання – до наступного разу. Кульки діти понесли додому – в сім’ю. 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: