fbpx

Прикарпатські науковці довели, що періодичне голодування неоднаково впливає на людей різного віку

Суспільство 10:34, 30.01, 2019

Науковці кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету на мишах досліджують мозок. Як один з методів використовують періодичне голодування.

Про це в інтерв’ю "Укрінформу" розповіла кандидат біологічних наук, доцентка кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Марія Байляк.

"Тепер я з командою науковців досліджуємо мозок. Цей орган старіє найповільніше. Після 65 років у мозку людини виникають різні порушення: втрачається пам'ять, здатність до навчання погіршується. Буває, що розвивається хвороба Паркінсона чи Альцгеймера… Зараз ми почали роботу на мишках. У дослідженнях ми почали використовувати не речовини, а інший підхід – періодичне голодування. Знаємо, що у суспільстві є проблема переїдання. Буває, з’їдаємо більше, ніж потрібно. Так з віком людина набирає масу, і це не дуже добре відображається на її здоров’ї. Відповідно, багато вчених показали: якщо обмежувати себе у їжі, це буде корисно. Ось ми спробували подивитися, як спрацює обмеження у їжі на мишках", – розповіла Марія Байляк.

Їм запропонували режим періодичного голодування: один день вони їдять, другий – ні.

"Так ми отримали цікавий результат. Усе залежить від періоду, в якому вони голодують. У молодому віці на здоров’я це впливає негативно: порушується функція печінки, імунної системи. Якщо голодування провести у старшому віці, стан організму покращується. Так само поліпшуються захисні його функції. Тобто, голодування є корисним. Знаємо, що здавна люди постили. Це означає, що вони самотужки дійшли до потреби голодування. Тепер можемо говорити впевнено, що це бажано і потрібно, бо тоді організм позбудеться надлишку речовин, оновиться, а отже, процеси старіння сповільняться", – зазначає доцентка.

КУРС писав, що науковці кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету експериментами на дріжджах і мушках дрозофілах довели, що лікарська рослина родіола рожева (золотий корінь) продовжує життя, покращує репродуктивну функцію та роботу м'язів.

За словами Марії Байляк, результатом цих досліджень можуть стати біологічно активні добавки, які рекомендуватимуть молодим людям із 25 років.

"Питання – як довго їх можна буде споживати. Не варто це робити постійно. Їх можна вживати місяць, а потім робити перерву. Тобто, ці препарати треба буде споживати з певною періодичністю. Крім того, препарати родіоли можна додавати до кремів, і це вже практикують. Щоправда, в інших країнах. Це дає ефект омолодження шкіри. Я не раз зауважувала, що коли жінки чують термін "старіння", то в них це асоціюється відразу зі зморшками на шкірі. У науковців це має інше тлумачення. Втім, жінкам можу вже рекомендувати проти зморшок альфа-кетоглутарову кислоту, яку ми теж досліджували. В аптеках вона продається як добавка до тих препаратів, що додають енергії, і її рекомендують людям, які займаються спортом. Якщо вживати ці препарати, стан шкіри покращиться, як і її пружність", – розповідає науковець.

Нагадаємо, Марія Байляк отримала українську премію "Для жінок у науці 2018".

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: