fbpx

Рада ЄС дала "зелене світло" безвізу для громадян України

Суспільство 17:56, 17.11, 2016

Комітет постійних представників держав-членів ЄС підтвердив пропозицію Єврокомісії надати Україні безвізовий режим. Тепер Рада ЄС почне формальні переговори щодо цього питання з Європарламентом.

Комітет постійних представників держав-членів ЄС від імені Ради Європейського Союзу у четвер, 17 листопада, підтвердив пропозицію Європейської Комісії надати громадянам України право подорожувати до країн ЄС без віз, повідомляється на сайті Ради ЄС, пише Deutsche Welle.

Утім, водночас Рада ЄС вважає за доцільне ввести у дію візову лібералізацію для України разом із запровадженням механізму призупинення безвізового режиму для країн, яким така можливість надана (так званий suspension mechanism). "Рада ЄС вважає, що набуття чинності візовою лібералізацією для України має відбутись одночасно з вступом у силу нового механізму призупинення (безвізового режиму. – Ред.)", – наголошується у заяві Ради ЄС.

Виходячи з цього, Рада ЄС розпочне переговори з Європейським Парламентом.

"Давши сьогодні зелене світло, Рада (ЄС, – Ред.) продемонструвала відданість вільним від віз подорожам громадян України, враховуючи те, що всі вимоги були виконані. Реальні реформи є правильним шляхом, і їх треба заохочувати. Я також радий, що наше рішення змогло дати позитивний сигнал напередодні саміту ЄС-Україна 24 листопада", – наголосив Петер Яворчік, постійний представник Словаччини у ЄС та президент Комітету постійних представників.

Як відомо, до остаточного запровадження механізму призупинення Євросоюз вирішив не надавати безвізовий режим новим країнам, зокрема і Україні.

Після досягнення згоди з питання надання безвізового режиму Україні у Раді ЄС текст відповідного законопроекту має бути узгоджений з Європарламентом і винесений на голосування. Наступна пленарна сесія Європарламенту розпочинається 21 листопада. Як заявила DW раніше доповідачка з візового питання у Європарламенті Марія Габріел, після ухвалення рішення Радою ЄС переговори можуть відбутись "справді швидко" і проект рішення буде негайно поставлений на голосування під час наступного пленарного засідання ЄП. Після схвалення відповідних документів Європарламентом залишається ще один фінальний крок: остаточне затвердження безвізового режиму Радою ЄС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: