fbpx

Рештки Тисменицької брами Станиславівської фортеці хочуть перетворити на "туристичний магніт"

Наша історія 18:44, 27.06, 2018

В Івано-Франківську під час робіт з облаштування болардів на вулиці Лесі Українки розкопали фрагменти Тисменицької брами Станиславівської фортеці. Комунальники призупинили роботи і поступилися археологам.

Розкопи в історичному місці здійснювалися на замовлення міського управління транспорту і зв’язку – тут планували встановити боларди. Під час земляних робіт підрядник натрапив на рештки старого муру. Пам'яткоохоронці припускають, що це рештки Тисменицької брами Станиславівської фортеці.

1

Архітектор Ігор Панчишин першим звернув увагу на знахідки і закликав комунальників зважати на вимоги до робіт в історико-архітектурній заповідній території міста. 

Міські комунальники пішли назустріч активістам і пам'яткоохоронцям – роботи призупинили, щоб дати можливість вивчити знахідки.

Сьогодні археологи під керівництвом Ігоря Кочкіна розпочали дослідження розкопу. Виявили рештки старої фортечної кладки, знайшли глиняні черепки.

Як повідомив КУРСу співзасновник ініціативи "Франківськ, який треба берегти" Юрій Козакевич, наступного тижня керівники департаменту житлової, комунальної політики і благоустрою, департаменту містобудування, архітектури і культурної спадщини, а також археологи і громадські діячі зберуться на спільну нараду, аби вирішити, як бути з цими розкопками.

"Тішить, що керівництво департаментів з розумінням поставилося до нашої пропозиції і призупинило роботи. На нашу думку, це місце варто музеєфікувати й зробити з нього такий інформаційно-туристичний магніт. Можливо, накрити склом і огородити, облаштувати інформаційні стенди з описом цієї брами, історичною довідкою. Головне – не затягувати. І грошей на цей проект потрібно небагато. Якщо в міському бюджеті не знайдеться, ми готові просити в меценатів", – сказав Юрій Козакевич.

Нагадаємо, в Івано-Франківську завершують капітальний ремонт вулиці Лесі Українки та проїжджої частини і тротуарів на площі Міцкевича, який розпочався наприкінці серпня 2017 року. На пропозицію громадських активістів для трасування тротуарів на вулиці у дорожньому полотні використали 20 старовинних бордюрів.

Читайте також: Про спадщину, реконструкцію і любов, – художник, архітектор Ігор Панчишин

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: