fbpx

Резидентки "Станіславського феномену" вперше читали свої твори в Івано-Франківську

Культура 19:02, 10.10, 2014

У книгарні "Є" в Івано-Франківську нові резиденти "Станіславського феномену" читали свої твори. Анжела Богаченко з Києва та Юлія Кручак з Житомира вперше виступили перед франківською публікою.

Дівчата читали поезію і прозу, написану ще до резиденції, адже на Прикарпатті вони перебувають всього 10 днів і за цей час встигли написати лише по одному ессе. А загалом, за цей час вони вже встигли пізнати красу і гостинність нашого краю та познайомитись з видатними літераторами, які брали участь в ІІІ Фестивалі метареалістичної літератури "Карпатська Мантикора".

"Франківськ не лише виправдав наші сподівання, а й перевершив їх. Це місто дуже гостинне до нас", – розповідає захоплено Юлія.

Для Юлії Кручак участь в "Станіславському феномені" стала винагородою за перемогу в "Молодій республіці поетів" під час "Форуму видавців" у Львові. Вона пише поезію, здебільшого верлібри, хоча бувають й римовані вірші. Над ессе, які зобов'язують писати правила резиденції, дівчина раніше не працювала.

"В мене є свій стиль письма, якого я намагаюсь дотримуватись, але, звичайно, з’являються нові мотиви нового міста, нових вражень. Івано-Франківськ – це саме те місто, де відчувається "західний шарм", і це все впливає на мою творчість", – зазначає Юля.

Анжела Богаченко навчається в Київському національному університеті театру, кіно і телебачення ім. І. К. Карпанка-Карого на кінодраматурга. Вона починала з віршів, але зараз більше схиляється до прозових творів. Тут надихнув досвід американського письменника й поета Річарда Бротігана, який спершу писав вірші, а потім перейшов на прозу.

"На віршах він натренувався, як поетично складати слова в речення, і тому його проза поетична, коротка, змістовна. Мені теж написання віршів допомогло перейти до прози", – розповідає Анжела.

Попереду у дівчат ще 21 день в резиденції, кілька ессе, зустрічей з письменниками, поїздки Прикарпаттям, пізнання Івано-Франківська і творчість.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: