fbpx

Робота за кордоном: 5 порад, як не стати рабом на полуничних плантаціях в Польщі

Суспільство 12:19, 30.05, 2018

Польські роботодавці скаржаться на брак робочих рук з України – розпочався сезон збирання врожаю полуниці. Івано-Франківська туристична агенція "Геліос-Тур" відкрила новий напрямок "Геліос – WORK", орієнтований на сезонну роботу за кордоном. Зокрема, у Польщі. Працевлаштування – офіційне.

Що треба знати, щоби не потрапити під вплив шахраїв, та як переконатися, що фірмі можна довіряти, розповідає керівник турагенції “Геліос-Тур” Наталія Сосяк.

  1. Фірма, що займається працевлаштуванням за кордоном, повинна мати на це офіційний дозвіл. 

Варто поцікавитися, чи має фірма ліцензію Мінсоцполітики або Свідоцтво про державну реєстрацію на право працевлаштування людей за кордоном. “Геліос-Тур” має відповідну ліцензію.

Геліос-Тур

“На ринку відомо, що ФОП, фізична особа підприємець, що виступає рекрутером на роботу за кордоном, часто не може дати клієнту гарантій повного пакету послуг, включно з контрактом, страхуванням та відповідною зарплатою. На відміну від підприємств, зареєстрованих ТОВ, за якими стоять досвід, зв’язки та юридична відповідальність”, – зауважує Наталія Шавіца.

  1. Обов’язковий документ – Договір між туристичною фірмою і фірмою-роботодавцем.

Можна довіряти компанії, яка представить клієнту оригінал Договору з “мокрою” печаткою та всіма реквізитами: має бути вказана повна назва фірми-роботодавця, поштова адреса, реквізити фірми, сайт, електронна пошта, телефони. Звичайно угоду перекладають на українську мову.

“Ми радимо клієнтам зайти на сайт, ознайомитися з пропозиціями, зателефонувати на фірму, щоби перевірити інформацію чи дізнатися нюанси працевлаштування та майбутньої роботи”,  пояснює керівник турагенції.

Клієнта має насторожити прихованість деталей в Договорі.

“Якщо не вказане місто чи немає точної адреси” або інших даних приймаючої сторони, не вказані сфера та діяльність фірми, варто засумніватися в роботі, що пропонується. Швидше за все, це буде зовсім не те, що анонсується. Так, можна їхати з обіцянкою працювати за 500 євро на конвеєрі взуттєвої фабрики, а опинитися із вдвічі меншою зарплатою на плантації кукурудзи”, – каже Наталія Шавіца.

  1. За українським законодавством, турфірми не мають права включати в рахунок за послуги власне пошук роботи.

“Не варто довіряти фірмам та їхнім представникам, які гарантують, що за фіксовану плату, наприклад, за 100 доларів, вони знайдуть вам роботу,  застерігає Наталія Шавіца. – Шахрайська схема працює так: ви даєте гроші, а на завтра телефони мовчать, бо вимкнені, а офіс фірми виявляється порожнім. Фірми, яким можна довіряти, мають багаторічну репутацію, не є “одноденками”, відтак не справляють гроші за послугу “знайду роботу”.

В цьому випадку клієнт буде платити за візу, якщо така потрібна, за проїзд та проживання, а також за запрошення приймаючої сторони.

1

Геліос-WORK” організовує запрошення, а також трансфер до місця роботи і назад. Пошукачам роботи пропонують заповнити анкету, де ті вказують специфіку бажаних занять, професійну придатність тощо. Ця анкета передається роботодавцю, з яким у турагенції підписаний Договір, для виготовлення персонального запрошення. У даний час “гаряча” робота від “Геліосу” – в аграрному секторі, на збиранні полуниці.

Погоджуватися на працевлаштування без запрошення Наталія Шавіца не рекомендує.

“Вважайте, що в такому випадку ви їдете нелегально. І є велика вірогідність повернутися з кордону із відміткою “депорт” у паспорті та мати надалі проблеми з іншими візами”,  зазначає вона.

Важливо, що для роботи за кордоном має бути відкрита робоча віза, все решта – шахрайство.

  1. Легальне офіційне працевлаштування передбачає, що ще до виїзду за кордон працедавець та фірма, яка його представляє, озвучує умови роботи та вимоги до працівників. Пізніше їх продублюють в контракті, який підпишуть із працівником.

До відома майбутніх працівників доводять, на який час наймають на роботу – від трьох місяців до півроку чи більше; скільки годин триває робочий день та робочий тиждень; яка форма оплати праці – фіксована, погодинна чи від виробітку; які податки будуть справлятися з працівника; який соцпакет він отримує тощо.

  1. Фірми, які працюють в полі закону, обов’язково нададуть інформацію про побут на місці майбутньої роботи.

“Серйозні і відповідальні компанії обов’язково покажуть, в яких умовах робітники будуть не тільки працювати, а й жити, – наголошує керівниця “Геліос-Тур”. – Не сумнівайтеся і вимагайте реальних фотографій. Це має бути серія знімків, яка ілюструє побут, вони істотно відрізняються від скачаних з інтернету. Перевіряйте, чи відповідають “картинки” інформації та фото на сайті компанії”.

“В жодному разі не віддавайте на вимогу посередників свої документи – оригінали українського та закордонного паспортів, візові документи і т. ін. Документи мають завжди залишатися у вас на руках. Фірми працюють з копіями, за винятком тих випадків, коли є потреба присутності клієнта з документами, що підтверджують особу – як-от у консульстві”,  застерігає Наталія Шавіца.

Геліос-WORK” рекомендує сезонну роботу у Польщі. Фермерське господарство вирощує полуницю і високорослу чорницю на 400 га (приблизно 400 футбольних полів). Віддає перевагу робітникам з України. В сезон, а він якраз розпочався, наймає до 2 тисяч працівників, які збирають ягоди.

2

“Полуничний” сезон триває три місяці. В осінньо-зимовий період агрофірма також потребує робочих рук – на підприємстві залишаються працівники, які доглядають ягідні плантації. Наймають в першу чергу трактористів та водіїв великогабаритної техніки, а також операторів спеціалізованого устаткування. Власник компанії, що вирощує полуниці у Польщі,  британець. Що три місяці інспектує підприємство і заохочує використання нових технологій та техніки. Відтак господарство організовує у цих напрямках стажування для своїх працівників – якщо бачить в них потенціал. З працівниками після стажування укладають довгострокові контракти.

Контракти агрофірма укладає з усіма працівниками без винятку – на строк від трьох місяців до року. Окрім праці на плантаціях полуниці – “аграрний працівник”, пропонують роботу технічних працівників, водіїв та роботу на сортувальній лінії. Оплата праці – погодинна. Робочий день, залежно від зайнятості, від 8 до 10 годин. Вихідний – неділя. Зарплата – від 2,5 тис. злотих.

Важливо, що франківська турагенція бере на себе трансфер до місця роботи. На місці працівників зустрічає відповідальний за рекрутинг, він вводить у курс справи, показує підприємство та побутові умови. Так само здійснює переїзд додому по закінченню роботи.

Мешкають робітники на території агрофірми у гуртожитку типу хостел. В кімнаті – по 4 людей, до кімнати належить санвузол, ванна та кухня. Харчування – за власний кошт.

Працівники, що задіяні на сортувальних лініях, мають технологічні перерви кожні чотири години. Вимоги до всіх працівників – зав’язане волосся, відмова від парфумів та дезодорантів, зручне взуття без каблуків.

Цікаво, що в сезон над полуничними полями агрофірми не йдуть дощі – спеціальні “гармати” розбивають і розганяють дощові хмари. А підживлюють і напувають полуницю з допомогою крапельних технологій.


Адреса і контакти:

“Геліос-Тур”, Івано-Франківськ, вул. Залізнична, 30 (автостанція №1)

099 120 29 29

096 781 51 39

www.gelios.if.ua

gelios_tour@ukr.net

gelios_robota@ukr.net

 

На правах реклами

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: